skip to main content

De stem van P.J. Meertens

De op het Meertens Instituut aanwezige expertise op het gebied van geluidsdigitalisering en de professioneel uitgeruste audiostudio's onder leiding van Kees Grijpink hebben een groeiende reputatie bij andere instituten die audio-collecties bezitten. In een aantal gevallen leidt dat tot een vruchtbare samenwerking. Het Meertens Instituut verzorgt bijvoorbeeld de digitalisering van de fonetiekcollectie van het universiteitsmuseum Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam.

ijdens de werkzaamheden aan deze digitalisering werd een opname gevonden waarop de naamgever van het instituut, P.J. Meertens (1899-1985) enkele fragmenten van gedichten voordraagt, onder andere van Perk, Tollens en Vondel. De opname is waarschijnlijk gemaakt voor een taalwetenschappelijk doel.

Een gerestaureerde en gedigitaliseerde versie van deze plaat (zie afbeelding) kunt u hier beluisteren. Let op: voor gebruik op het web hebben we het bestand omgezet naar mp3-formaat. De geluidskwaliteit is hierdoor afgenomen in vergelijking met de feitelijke opname.

Plaat met de stem van Meertens

 

Klik hier om het geluidsbestand te downloaden (1,3 MB).