skip to main content

Lezingen 2004


Barbiers, L.C.J.

The SAND-project. Scandinavian Conference of Linguistics, University of Helsinki, Helsinki, Finland, 07-01-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

The on-line Dynamic Syntactic Atlas of the Dutch Dialects. Taalkunde-in-Nederland-dag, Universiteit Utrecht, Utrecht, 07-02-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

On the polarity of modal complements. Workshop on Modal Verbs and Modality, Universität Tübingen, Tübingen, Duitsland, 25-03-2004.

The syntactic atlas of the Dutch dialects. A corpus of elicited speech as an on-line Dynamic Atlas. Sociolinguistic Symposium 15, University of Newcastle, Newcastle, UK, 01-04-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

Modals, Aspect and the VO-OV parameter. ULCL Seminar, ULCL, Universiteit Leiden, Leiden, 12-05-2004.

Indefinite numeral ONE, definite cardinals and the cause of suppletion. Linguistic Perspectives on Numerical Expressions, Universiteit Utrecht, Utrecht, 11-06-2004.

Microvariation in Reflexives in Dialects of Dutch and its consequences for Binding Theory. Workshop on Approaches to Empirical Syntax/WOTS8, ZAS-Berlin en Universität Potsdam, Berlijn, Duitsland, 28-08-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

On the relation between verb cluster type and word order variation in dialect Dutch 3-verb clusters. Workshop on Verb Clusters, Meertens Instituut, Amsterdam, 28-09-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

On the relation between verb cluster type and word order variation in dialect Dutch 3-verb clusters. Workshop on Germanic Infinitives, Universität Konstanz, Konstanz, Duitsland, 01-10-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

Generatieve grenzen aan woordvolgordevariatie in drieledige werkwoordsclusters. Themamiddag Taalkundig Werkverband, Fryske Akademy, Leeuwarden, 09-10-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).
 

Bennis, H.J.

The Syntactic Atlas of the Dutch Dialects: Dialect Distance and Linguistic Theory. Groningen, 09-01-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

Symposium Straatlied (middagvoorzitter). KB, Den Haag, 23-01-2004.

De verloedering van het Nederlands. UIL OTS, Utrecht, 12-05-2004.

Reflexive Microvariation; On the internal structure of Germanic reflexives (keynote). Comparative Germanic Syntax, CUNY Graduate Center, New York, USA, 03-06-2004.

Bedreigde talen (dagvoorzitter). NWO-congres Bedreigde Talen, NWO, Den Haag, 28-08-2004.

Work on sound materials at the Meertens Institute; choices, policies, priorities. TAPE-seminar, KNAW / ECPA, Amsterdam, 12-10-2004.

Kloeke en de Hollandsche Expansie (introductie). Kloeke Symposium, Meertens Instituut, Amsterdam, 21-10-2004.
 

Brok, H.J.T.M.

Het Oostzaans eindelijk vastgelegd, van skepe en skape tot schapen. Oostzaan, 02-11-2004.
 

Bruin, M.J. de

Opening en demonstratie website Straatliederen. Symposium Straatliederen (ter gelegenheid van de afronding en presentatie van het project Straatlied, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, 23-01-2004. (Straatliederen).

Het vaderland in het liedblad. Symposium Straatliederen (ter gelegenheid van de afronding en presentatie van het project Straatlied, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, 23-01-2004. (Straatliederen).

Van straatzangers en digitale liedbladen. Samen met L.P. Grijp. Voorjaarsbijeenkomst KVNM, Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, Den Haag, 15-05-2004. (Straatliederen).
 

Cornips, L.M.E.A.

Heerlen Algemeen Nederlands. Jubileum Bernadinuscollege, Heerlen, 08-01-2004. (Sociolinguïstisch/Syntactisch onderzoek: Limburg).

Syntactic variation that has social meaning. University of Padua, Padua, Italy, 04-02-2004.

The concept of 'neger' in a Rotterdam youth language and culture. Youth Languages, Amsterdam, 27-02-2004. (Jongerentaal en straattaal).

The syntactic atlas of the Dutch dialects. A corpus of elicited speech as an on-line Dynamic Atlas. Sociolinguistic Symposium 15, University of Newcastle, Newcastle, UK, 01-04-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

Street language as a Surinamese youth language in Rotterdam in The Netherlands. Sociolinguistic Symposium, University of Newcastle, Newcastle, UK, 02-04-2004. (Jongerentaal en straattaal).

The acquisition of definite determiners in child L2 Dutch: problems with neuter gender nouns. Montreal dialogues: processes in L2 acquisition and in creole genesis, Université du Québec, Montréal, Canada, 29-08-2004. (De syntaxis van het etnisch Nederlands in Lombok/Transvaal).

Variation in two verb clusters of different types in Heerlen Dutch. Workshop Verbal Clusters, Meertens Instituut, Amsterdam, 28-09-2004. (Sociolinguïstisch/Syntactisch onderzoek: Limburg).

A corpus of elicited speech collected by sociolinguistic methods as an on-line Dynamic Atlas. NWAV 33, New Ways of Analyzing Variation, University of Michigan, Ann Arbor, V.S., 01-10-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).

The concept of 'neger' (negro) in a Rotterdam youth language and culture (The Netherlands). NWAV 33, University of Michigan, Ann Arbor, V.S., 02-10-2004. (Jongerentaal en straattaal).

From quantitative to qualitative differences? An experimental study of 2L1 Dutch. International colloquium on connectivity in multilingual settings, University of Hamburg, Hamburg, Duitsland, 18-11-2004.
 

Dibbits, H.C.

Onderzoek naar materiële cultuur op het Meertens Instituut: twee voorbeelden. Voordracht ter gelegenheid van een bezoek van studenten van de Universiteit van Groningen. Meertens Instituut, Amsterdam, 13-05-2004. (Migratie en materiële cultuur).

Kleden kloppen. Bij de presentatie van de film 'Zaanse kleden' van Hieke Pars. Premiere Flatrap, Zaandam, 12-06-2004. (Migratie en materiële cultuur).

Displaying objects, creating identities. Vita di Casa: wonen, eten en kleden in vroegmodern Italië en de Nederlanden, Istituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi, Amsterdam, 26-06-2004. (Databank materiële cultuur (Boedelbank)).

Research on material culture at the Meertens Institute. Voordracht ter gelegenheid van een bezoek van studenten van de Universiteit Bonn aan het Meertens Instituut. Meertens Instituut, Amsterdam, 13-08-2004. (Migratie en materiële cultuur).

Het onderzoeksproject Migratie en Materiële Cultuur: een korte introductie. Onderzoeksparadigma's op het Meertens Instituut, Meertens Instituut, Amsterdam, 28-10-2004. (Migratie en materiële cultuur).

Wooncultuur – historische bronnen versus archeologie. Reuvensdagen, Alkmaar, 18-11-2004. (Databank materiële cultuur (Boedelbank)).
 

Doelman, E.

Inleiding op het symposium. Paashaas en Co. in Nederland. Alledaagse mythologie en feestcultuur, Meertens Instituut, Amsterdam, 10-12-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).

Met Vadertje Tijd over de drempel. Paashaas en Co. in Nederland. Alledaagse mythologie en feestcultuur, Meertens Instituut, Amsterdam, 10-12-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).
 

Efting Dijkstra, E.M.

Bird Decoys: From Utilitarian Function to Artistic Form. Stipendium voor verblijfskosten ontvangen van Pennsylvania State University. Objects in/and Visual Culture Conference, Pennsylvania State University, University Park (PA), USA, 20-03-2004. (Het dier als ritueel rekwisiet).

Animal Substitution Negotiated: The Tradition of Pulling the Goose in the Netherlands. 2004 Annual Meeting, American Folklore Society, Salt Lake City, USA, 15-10-2004. (Het dier als ritueel rekwisiet).

Art Dichotomies: Fine Art versus Folk Art, Kitsch and Craft. The Art of Comparison: 6th Conference of the ESA Research Network for the Sociology of the Arts, Erasmus Universiteit, Rotterdam, 03-11-2004. (Visuele Cultuur).
 

Gerritzen, D.

Wat zegt een voornaam? Regionale en sociale bepaaldheid van naamgeving. Broodje NIWI, NIWI, Amsterdam, 10-02-2004. (Voornamen in Nederland).

Proper names and etymology: the special position of first names. Naming the World: From Common Nouns to Proper Names, Universiteit van Zadar, Kroatië, 02-09-2004.
 

Grijp, L.P.

Het lied van Heer Halewijn. Brandaan, Utrecht, 09-01-2004. (Onder de Groene Linde).

De performance van het straatlied. Symposium over het straatlied in Nederland, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, 23-01-2004. (Straatliederen).

Muziek bij Frans Hals. Professorendameskrans, Utrecht, 12-02-2004.

Musik und Malerei. Kunsthalle, Hamburg, Duitsland, 21-03-2004. (Traditie en vernieuwing in de Nederlandse liedcultuur).

Reconstructie in de oude muziek. Studiedag Reconstructie als populariserend middel in de geschiedschrijving, Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond, Amsterdam, 26-03-2004.

Zingen in orale tradities. Over het verzamelen en bewaren van volksliederen. Studium generale Immateriële cultuur, Universiteit Leiden, Leiden, 28-04-2004. (Onder de Groene Linde).

Van straatzangers en digitale liedbladen. Samen met L.P. Grijp. Voorjaarsbijeenkomst KVNM, Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, Den Haag, 15-05-2004. (Straatliederen).

'Het vinnich stralen' in falset? Over mannen in vrouwenrollen op het toneel van de Gouden Eeuw. 'Hier wordt Musieck gesonghen ende gespeelt'. Muziek op het toneel in de Nederlanden tijdens de zeve, Universiteit Antwerpen, Antwerpen, België, 04-06-2004.

Van Wannes en Wolverlei. De herleving van de volksmuziek in Vlaanderen en Nederland. Traditie in evolutie. De beleving van de volkscultuur in de provincie Antwerpen, Provinciale Commissie voor Geschiedenis en Volkskunde, Antwerpen, België, 12-06-2004. (Traditie en vernieuwing in de Nederlandse liedcultuur).

Music and Painting. Brezice Early Music Festival, Kostanjevica, Slovenië, 03-07-2004. (Traditie en vernieuwing in de Nederlandse liedcultuur).

La chanson neerlandaise dans la tradition bourguignonne. Problèmes de reconstruction dans le Chansonnier de Maestricht. Poètes et musiciens dans l'espace bourguignon. Les artistes et leurs mécènes, Dordrecht, 26-09-2004.

Levensbericht Eduard Reeser. vergadering KNAW afdeling Letteren, KNAW, Amsterdam, 11-10-2004.

Heer Halewijn. Studium generale LU, Wageningen, 15-11-2004. (Onder de Groene Linde).

De muzikale reconstructie van het Antwerps Liedboek. Presentatie Delta-heruitgave Antwerps Liedboek, OGC, Utrecht, 18-11-2004.

Meisjes loos en andere vrouwen in het Nederlandse lied. Digitaal Vrouwen Lexicon. Duizend-en-één vrouwen in de Nederlandse geschiedenis, Koninklijke Bibliotheek, OGC, ING, Den Haag, 26-11-2004. (Traditie en vernieuwing in de Nederlandse liedcultuur).

De muzikale reconstructie van het Antwerps Liedboek. Perspresentatie. Uitgeverij Lannoo, Antwerpen, België, 10-12-2004.
 

Ham, M.H. van der

The on-line Dynamic Syntactic Atlas of the Dutch Dialects. Taalkunde-in-Nederland-dag, Universiteit Utrecht, Utrecht, 07-02-2004. (Syntactische Atlas van Nederlandse Dialecten (SAND)).
 

Helsloot, J.I.A.

Breaking the silence. The triumph of Valentine's Day in the Netherlands – after fifty years. Fifth European Social Science History Conference, Berlijn, Duitsland, 27-03-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).

Valentijnsdag in Nederland – een overwinning na 50 jaar. In kader bezoek studenten Geschiedenis RU Groningen. Meertens Instituut, Amsterdam, 13-05-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).

Nikolausfest und nationale Identität in Holland. In kader bezoek studenten Volkskunde uit Bonn. Meertens Instituut, Amsterdam, 13-08-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).

Sinterklaas. Een onveranderlijke traditie? Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, 01-12-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).

Inleiding op het symposium. Paashaas en Co. in Nederland. Alledaagse mythologie en feestcultuur, Meertens Instituut, Amsterdam, 10-12-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).

'Sint Niklaas onttrekt zich niet'. Over het verdriet van de eerste 'Zwarte Piet'. Paashaas en Co. in Nederland. Alledaagse mythologie en feestcultuur, Meertens Instituut, Amsterdam, 10-12-2004. (Historische feestcultuur in Nederland).
 

Hinskens, F.L.M.P.

Patterns of segmental complexity in consonantal inventories. Met dr. Jeroen van de Weijer (Universiteit Leiden). TIN-dag, Algemene Vereniging voor Taalwetenschap, Utrecht, 07-02-2004. (Segmentstructuur en -modificatie).

/nt/, /nd/ en thee. Met Marc van Oostendorp (Meertens Instituut). Meertens Instituut, Amsterdam, 06-04-2004. (Fonologische variatie van Nederlandse dialecten).

Segmental markedness and complexity. A cross-linguistic study of consonantal inventories. Met dr. Jeroen van de Weijer (Universiteit Leiden). GLOW 27, Thessaloniki, Griekenland, 18-04-2004. (Segmentstructuur en -modificatie).

Deleted consonants and morphological complexity in Limburg dialects of Dutch. Met Marc van Oostendorp (Meertens Instituut). The 12th Manchester Phonology Meeting, Manchester, Engeland, 22-05-2004. (Fonologische variatie van Nederlandse dialecten).

Nieuwe regenboogkleuren. Jonge typen niet-standaardtaal en hun taalkundig belang. Rede bij de openbare aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Taalvariatie en -verandering, Amsterdam, 24-09-2004.
 

Horst, H. van der

'Turkish' lace in a variety of contexts. 8th SIEF Congress Among Others: Conflict and Encounter in European and Mediterranean Societies', Marseille, Frankrijk, 28-04-2004. (Migratie en materiële cultuur, de interieurs van Turkse migranten en hun nakomelingen in Nederland).

Multiculturele festivals en de verbeelding van etnische identiteit. Vieringen in multi-etnisch Nederland, Meertens Instituut, Amsterdam, 18-05-2004. (Migratie en materiële cultuur).

easyCity. Deze lezing vond plaats op de plenaire en algemeen toegankelijke avond van het congres. De avond trok rond de 100 toeschouwers. The creative city, Inura, International Network for Urban Research and Action, Amsterdam, 13-06-2004.

Migratie en Materiele cultuur van Turken en hun nakomelingen in Nederland. Wetenschapscommissie, Meertens Instituut, Amsterdam, 22-10-2004. (Migratie en materiële cultuur, de interieurs van Turkse migranten en hun nakomelingen in Nederland).

Een reactie op Köbben en Schefold. De vermeende vertutting in de antropologie, Antropologische Beroeps Vereniging, Leiden, 29-10-2004.
 

Jansen, M.M.

Convergence and Divergence on an Island. The Case of Ameland. Sociolinguistics Symposium 15, University of Newcastle, Newcastle upon Tyne, Engeland, 02-03-2004. (Taal en identiteit op de Waddeneilanden).
 

Kruijsen, T.J.W.M.

De Nijmeegse dialectwoordenboeken. Instituut voor Nederlandse Lexicologie, Leiden, 31-03-2004.

Les Dictionnaires du Brabançon (wbd) et du Limbourgeois (wld) sur l ’internet. Eleventh euralex International Congress, Université de Bretagne Sud, Lorient (Fr.), 10-07-2004.
 

Lier, E. van

Straattaal: lexicon and morpho-syntax in a language contact situation. TIN (Taalkunde-In-Nederland), Universiteit van Utrecht, Utrecht, 07-02-2004. (Jongerentaal en straattaal).

Morfosyntactische verschijnselen in straattaal. Workshop Straattaal, Meertens Instituut, Amsterdam, 27-02-2004.

Poster-presentatie. Streetlanguage: a multilingual variety spoken by multi-ethnic groups of adolescents in cities of the Netherlands. Sociolinguistics Symposium 15, University of Newscastle upon Tyne, Newcastle, UK, 02-04-2004. (Jongerentaal en straattaal).

 

Margry, P.J.

De Kunst van het Pelgrimeren. Themadag bedevaart Op Lemen Voeten, Museum Amstelkring, Amsterdam, 29-02-2004. (BiNdex (BiN deel 4)).

Hype en Pim Fortuyn. Universiteit van Amsterdam, Vakgroep Antropologie, 23-04-2004.

Devotional Divergence and Convergence: The Politics of the Roman Catholic Church on Informal Religiosity. SIEF, Marseille, Frankrijk, 27-04-2004. ('Moderne devoties'. Personen en patronen in Nederland en Europa. Comparatief-etnologische verkenningen naar sacraliteitsverschuivingen en processen van individualisering van religiositeit aan het begin van de 21e eeuw).

Devotional Network. Bijdrage als discussant. Divine Interventions, NIAS, Wassenaar, 22-06-2004. ('Moderne devoties').

Idol and Role Model: The Adolescent Pilgrimage to Jim Morrison at Père Lachaise Cemetery. Non-confessional pilgrimage. New Itineraries into the Sacred in Contemporary Europe, Meertens Instituut, Amsterdam, 28-06-2004. (Strategische en informele modellen van heiligheid: gepersonaliseerde heiligheid aan het begin van de 21e eeuw).

Non-confessional Pilgrimage: an Introduction. Non-confessional pilgrimage. New Itineraries into the Sacred in Contemporary Europe, Amsterdam, 28-06-2004. (Strategische en informele modellen van heiligheid: gepersonaliseerde heiligheid aan het begin van de 21e eeuw).

Apocalypse Now, Reprise. Het Eeuwige Lichaam, Nederlands Instituut in Rome, Rome, Italie, 01-07-2004. Ook gehouden in het Museum Catharijne Convent, Utrecht, 11-12-2004 en aan het Il Corpo Eterno, Istituto Italiano, Amsterdam, 12-12-2004. ('Moderne devoties').

The Passion of the Christ revisited. Stigmatisatie als missionerings- en authentiseringsinstrument. De school van Padre Pio. 'Tekens uit de hemel': stigmatisatie als goddelijke bezegeling, Universiteit Utrecht; theologische faculteit, Utrecht, 15-10-2004. (Strategische en informele modellen van heiligheid: gepersonaliseerde heiligheid aan het begin van de 21e eeuw).

Wat Naamkunde en Etnologie voor elkaar kunnen betekenen? Onderzoeksparadigma's op het Meertens Instituut, Meertens Instituut, Amsterdam, 28-10-2004.
 

Meder, Th.

Ethnic conflict hoaxes in Dutch news media. Memes and ostension: legend and life interacting. 8th SIEF-Congress, 'Among others. Conflict and encounter in European and Mediterranean societies', Université de Provence, Marseille, Frankrijk, 29-04-2004. (Verhaalrepertoires en vertelcultuur).

They are among us and they are against us. Contemporary horror-stories about Muslims and immigrants in the Netherlands. Conferentie van de International Society for Contemporary Legend Research, University of Wales, Aberystwyth, Engeland, 23-07-2004. (Verhaalrepertoires en vertelcultuur).

The Dutch Folktale Database. Presentatie van de Nederlandse Volksverhalenbank op internet voor 60 volkskunde-studenten uit Bonn. Meertens Instituut, Amsterdam, 13-08-2004. (De Nederlandse Volksverhalenbank).

Muslims and immigrants as 'The Others'. Ostension in the Netherlands: legend, life and the media interacting. Erzählkulturen im Medienwandel, Kommision für Erzählforschung in der DGV, Universität Rostock, Rostock, Duitsland, 04-09-2004. (Verhaalrepertoires en vertelcultuur).
 

Ramstedt, M.

Hinduism in modern Southeast Asia. Asien-instituttet, Kobenhavns Universitet, Copenhagen, Denemarken, 05-02-2004.

Remythologisering van de samenleving? Fantasy rollenspel en de normalisering van paganistische cosmologieën. 'De ontregelde samenleving', Elfde sociaal-wetenschappelijke studiedagen De ontregelde samenleving, CASA 400, Siswo, Amsterdam, 23-04-2004.

Religion als Wirtschaftsfaktor in Suedostasien: Das Beispiel des Hinduismus im modernen Indonesien. Sueodostasieninstitut, Universitaet Passau, Passau, Duitsland, 29-04-2004.

Verschuivende noties van barmhartig werk: verhalen van Zin-in-werk. 'Spiritualiteit en het Nederlandse bedrijfsleven', Meertens Instituut, Amsterdam, 24-06-2004.

De geschiedenis van Zin-in-werk, het klooster voor zingeving in werk. ZIN, Vught, 05-07-2004.

Fetishs and Myths in Business: The Business Concept of Rubba Ducks. 6th Biennal Conference on Organizational Discourse: Artefacts, Archetyps and Architexts, Vrije Universiteit, Amsterdam, 29-07-2004.

Reflection on the Credit-Building Power of Culture and Religion in Southeast Asia: The Case of Transnational Hindu-Networks. Fourth EURO-SEAS Conference, Paris, Frankrijk, 03-09-2004.

Who is a Witch? Contesting Notions of Authenticity Among Contemporary Dutch Witches. Authenticity: beyond deconstruction? Meertens Instituut, Amsterdam, 01-10-2004.

Songlines of Organizations: An Ethnography of Stories At Work. 'Ethnography in Organizations', Afdeling Cultuur, Organisatie en Management, Vrije Universiteit, Amsterdam, 03-12-2004.
 

Roodenburg, H.W.

L'Histoire des apparences aux Pays-Bas: les sources et l'historiographie. Les sources du paraître et des apparences dans l'histoire, Université de Lille III, Lille, Frankrijk, 25-09-2004.

Pierre Bourdieu: Issues of Embodiment and Authenticity. Authenticity: beyond deconstruction?, Meertens Instituut, Amsterdam, 01-10-2004.
 

Rooijakkers, G.W.J.

De culturele biografie van het erfgoed. Regionalisering in de museumwereld, Zeeuws Museum, Middelburg, 10-03-2004.

Het circuit der objecten. Uitreiking van de 10e Vuurslagprijs, Kunsthistorisch Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen, 's-Hertogenbosch, 16-04-2004.

Het folkloriseringsproces: verenigd rond een ideaal. Huizinga-atelier Verenigingen en verenigingsleven als cultuurhistorisch onderzoeksobject, Huizinga-Instituut, Amsterdam, 06-05-2004.

Het mythomane geheugen. Sporen van het verleden, Reinwardt Academie, Amsterdam, 02-06-2004.

Nederlandse Etnologie in het museum: verschoven perspectieven op het dagelijks leven. Cultuurlaboratorium Vlees: idealen en taboes, Limburgs Museum, Venlo, 18-06-2004.

Het zelf en de ander. Inter-Limburgse identiteitsconstructies. key-note. De beide Limburgen en hun identiteiten, Vlaams Openluchtmuseum Bokrijk, Genk, België, 29-08-2004.

Tussen voorgeschreven orde en geleefde praktijk. Devotionele strategieën in de onderzoekspraxis. keynote. Religieuze archieven en aspecten van de volksdevotie in Vlaanderen, Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, Gent, België, 25-10-2004.

Brede en smalle wegen: de zeven hoofdzonden en -deugden als christelijke systemen van moraal. Zeven deugden, zeven zonden, Praemium Erasmianum, 's-Hertogenbosch, 06-11-2004.

Behoud door ontwikkeling. De culturele biografie van het landschap. Cultureel Goed! Over landschap, identiteit en geheugen, Landelijke Masters-opleidingen Erfgoedstudies, Arnhem, 15-11-2004.

Nucleair afval: het vergeten erfgoed. keynote. Wat is van waarde?, Zeeuws Museum & COVRA, Vlissingen, 17-11-2004.

De betekenis van sociale fictie en mythomanie. Paashaas & Co. in Nederland. Alledaagse mythologie en feestcultuur, Meertens Instituut, Amsterdam, 10-12-2004.
 

Stengs, I.L.

Hedendaagse feestcultuur in Nederland: Carnaval 2004 in Geuzenveld en Osdorp. Politiek en Sociaal-Culturele Wetenschappen, UVA, Amsterdam, 23-04-2004. (Feestcultuur in Nederland).

Hoogtijdagen in de Thaise tempel in Waalwijk: vieringen van de Thaise eigenheid in een Nederlands-Europese context. Vieringen van migrantengemeenschappen in de hedendaagse Nederlandse samenleving, Meertens Instituut, Amsterdam, 18-05-2004. (Feestcultuur in Nederland).

Feestelijke verleiding: de verbeelding van ritueel in reclame. Spiritualiteit en het Nederlandse bedrijfsleven, Meertens Instituut, Amsterdam, 23-06-2004. (Feestcultuur in Nederland).

Roadside Mourning: Material Manifestations, Private Messages and Public Debate in The Netherlands. 8th easa Biennal Conference, 8-12 September 2004, Vienna, Wenen, 08-09-2004. (Feestcultuur in Nederland).

Thai-Dutch Interactions in the Thai Community part II. Thai Temple Ceremonies in Waalwijk and the Thai Community. International Symposium, Crossroads of Thai and Dutch History, National Museum of Ethnology, Leiden, 09-09-2004. (Feestcultuur in Nederland).

Waarom vieren mensen feest? Studium Generale 'In de Gloria, zoeken naar het bijzondere', Universiteit van Tilburg, Tilburg, 02-12-2004. (Feestcultuur in Nederland).