skip to main content

Tentoonstelling: Van huis uit…

ImageNaar aanleiding van onderzoek op het Meertens Instituut ontwikkelen Imagine IC en de Gemeente Tilburg een tentoonstelling waarin de verrassende dynamiek in de wooncultuur van migranten en hun nakomelingen centraal staat.

Een grote bank of losse stoelen, vitrage of lamellen, wel of geen eettafel: geen interieur is hetzelfde. Het lijkt een kwestie van smaak, maar in hoeverre spelen afkomst en herkomst mee bij het inrichten van een huis?

Op 27 januari 2007 opent de reizende tentoonstelling Van huis uit bij Imagine IC. De presentatie bestaat uit drie onderdelen:

1. installatie van kunstenaar/theatermaker Michael McMillan.
Voor gastcurator McMillan zijn interieurs een metafoor voor de interculturele werkelijkheid, met al z'n tegenstellingen en verschillen. McMillan ontwerpt een fictieve woonkamer met Marokkaanse, Indische en Surinaamse verwijzingen. De installatie wordt begeleid door levensgrote statieportretten van migrantenfamilies in hun eigen huiskamer. Tot slot creëert grafisch vormgever en fotograaf Michiel Huisman een serie gemanipuleerde winkelinterieurs.
2. homevideo's: found footage
Zes families met een uiteenlopende culturele achtergrond, van Ghanees, Turks tot Antilliaans, produceren in samenwerking met professionele filmmakers korte homevideo's. De families zoomen in op specifiek meubilair of voorwerpen. Per generatie blijkt de gevoelswaarde bij objecten te verschillen. Filmmakers/nieuwe mediakunstenaars Abdellatif Benfaidoul, Ahmed Farah, Selby Gildemacher, Randy Lourens, Mayura Subhedar en Wen-jie Qin maken van deze found footage een filmmontage in hun eigen beeld- en vertelstijl, uiteenlopend van docudrama, clip tot videoart.
3. game
In opdracht van Imagine IC ontwikkelen masterstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een interactief computerspel. Het spel daagt gebruikers in een pacman-achtige omgeving uit om de competitie met medebezoekers aan te gaan. Tegelijkertijd geven deelnemers vorm aan hun eigen ideale woonkamer en richten deze in. De vraag is in hoeverre jongere en oudere generaties voor verschillend meubilair en accessoires kiezen.

Na vertoning bij Imagine IC reist de expositie verder naar de Openbare Bibliotheek en broedplaats NS16 in Tilburg. Onder de toevoeging van That's the way we do it, aha aha wordt in Tilburg de expositie herschapen en toegerust met extra programma's rondom leren van kunst en interculturele identiteit.

McMillan
Eerder dit jaar maakte McMillan in opdracht van het Geffrye Museum in Londen de zeer succesvolle expositie The West Indian Frontroom: een stijlkamer uit de jaren zestig en zeventig geïnspireerd op de voorkamer van de generatie van zijn ouders.
Met dank aan:
Audax Textielmuseum, Centrum voor Buitenlandse Vrouwen Tilburg, Gemeente Tilburg, HKU, Maroc Salon (Rotterdam), Meertens Instituut, Mondriaan Stichting, Nederlands Openluchtmuseum, NS16 Tilburg, NWO, Openbare Bibliotheek Tilburg (centrum), SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen, Stadsmuseum en Musea Archiefbedrijf Tilburg (MAT), Stichting DOEN, Provincie Noord-Brabant, Thuiskopie Fonds.
Noot voor de redactie:
Bijschrift foto: Maroc Salon, RotterdamVoor meer informatie en aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Imagine IC, Sarah Malko, 020 489 4866
Imagine IC, Bijlmerplein 1006-1008, 1102 ML Amsterdam.