skip to main content

Audiodigitalisering

Digitalisering van de totale collectie taal- en etnologieopnames met het oog op (a) verbeterde toegankelijkheid voor intern en extern onderzoek, (b) conservering. De realisatie komt tot stand in deelprojecten. Het digitaliseren vindt plaats in de uitstekend geoutilleerde audiostudio’s van het Meertens Instituut, volgens het zogenaamde PCM-principe (Puls Code Modulatie), dat wil zeggen dat er geen compressie wordt toegepast en dat de gedigitaliseerde audio ‘gelijk is aan het origineel.

Vanaf 2011 is het opslagformaat BWF 96 kHz, 24 bit. Via een server zijn deze audiobestanden (voorlopig alleen intern) door de onderzoekers van het MI in MP3 formaat te beluisteren. Bewerking en analyse is mogelijk in programma’s als PRAAT en CLAN. Zie ook de speciale website.

Van de lopende onderzoeken op het MI zijn ook in 2012 geen opnamen en/of collecties toegevoegd aan het audioarchief. De volgende analoge en/of digital born collecties zijn in 2012 gedigitaliseerd en/of toegevoegd
 

  • Sinninghe, 6 opnamen met een speelduur van 3 uur
  • Frans Foppe, 241 opnamen met een speelduur van 225 uur
  • MIGMAT, 64 opnamen met een speeduur van 72 uur
  • GTPL, 84 opnamen met een speelduur van 196 uur
  • Van Dialect naar Regiolect,192 opnamen met een onbekende speelduur

Van de al eerder gedigitaliseerde collecties zijn er 24 geconverteerd naar MP3 en toegevoegd aan de audioserver. Via deze audioserver zijn op dit moment 9 collecties toegankelijk gemaakt waarbij naar de gewenste opname gezocht kan worden middels een database, in de eerste helft van 2013 hopen we de nu ontbrekende databases te kunnen toevoegen. 24 digitale collecties zijn in PCM formaat (AIFF en BWF) overgezet naar een direct access storage device met toegang vanuit de studio’s. De collecties in PCM en MP3 formaat worden elke avond gebackupped.

Medewerkers: C.A.M. Grijpink (projectcoƶrdinator).