skip to main content

Bibliotheek

 

De bibliotheekcollectie beslaat circa 70.000 banden en 800 lopende tijdschriften. Acquisitie vindt plaats aansluitend bij het onderzoek en in overleg met de vakreferenten van de beide onderzoeksgroepen. Soms ontvangt het instituut schenkingen.

In 2012 zijn 764 nieuwe boektitels aan de collectie toegevoegd. Het grootste deel daarvan (544 titels) is geschonken door medewerkers van het instituut of door derden. Omvangrijke schenkingen waren:

  • de collectie Theuwissen (91 titels op het gebied van de etnologie, met als zwaartepunt landbouwwerktuigen)
  • de collectie Van der Lee (54 titels, voornamelijk liedbundels)
  • de collectie Van Donselaar (23 naslagwerken gebruikt bij het samenstellen van het woordenboek van het Surinaams-Nederlands).

Naast de abonnementen op gedrukte tijdschriften is via eigen licenties dan wel via KNAW-brede contentlicenties toegang tot circa 120 relevante digitale tijdschriften die niet als papieren tijdschrift in de bibliotheekcollectie aanwezig zijn.

Medewerkers: A.W.H. Jansen (projectleider), J.J. Schell (projectleider), L.S.G.B. Brouwer (vakreferent Naamkunde), T. Tegelaers (uitvoerder), H.C.M. Vanthoor (uitvoerder), D. van der Wal (uitvoerder), M.L.C. van Zuijlen (vakreferent Nederlandse Etnologie).

Hoofdwoordencatalogus bibliotheek Meertens Instituut (2000- )

De hoofdwoordencatalogus is de boekencatalogus van het Meertens Instituut. Rond 1950 is een begin gemaakt met de opbouw ervan. In 2000 is begonnen met de invoer van de kaartcatalogus in de digitale catalogus. In 2012 is het project retrocatalogus afgerond. Alle titelbeschrijvingen uit de kaartjescatalogus, die waren gemaakt voor de invoering van de online catalogus, zijn nu gecorrigeerd en overgezet. Alle publicaties die deel uitmaken van de bibliotheekcollectie zijn nu te vinden in de online catalogus.
Medewerkers: J.J. Schell (coördinator), H.C.M. Vanthoor (uitvoerder), D. van der Wal (uitvoerder).