skip to main content

6 november 2008

Symposium Vereniging de Topografisch-historische atlas (VTHA)
Titel: ‘Het beeld als bron: misleiding en bedrog? ’
Plaats: Burgerzaal van het stadhuis in Rotterdam
Tijd: 10.00 – 15.00 uur

De VTHA, de beroepsorganisatie voor beheerders van beelddocumenten, bestaat dit jaar 50 jaar. Naar aanleiding daarvan organiseert ze, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Werkgroep Visuele Cultuur, dit symposium.

Wat: symposium Vereniging de Topografisch-historische Atlas

Wanneer: donderdag 6 november 2008

Waar: Burgerzaal van het stadhuis in Rotterdam

Tijd: 10.00 – 15.00 uur, waarna bezoek aan de Atlas van Stolk aan de tentoonstelling

Toegang: inclusief lunch, borrel en tentoonstelling: € 20,- voor VTHA-leden; €35,- voor niet-leden; € 10,- voor studenten

Aanmelden: per e-mail: hetbeeldalsbron@groningerarchieven.nl

Bijna altijd wordt het beeld gebruikt ter illustratie/visualisering/verluchtiging van het gedrukte woord en niet als uitgangspunt. Maar wat vertelt het beeld zelf? Bovendien wordt lang niet altijd zorgvuldig met het beeld omgegaan. Misleiding en bedrog door middel van beelden zijn van alle tijden. Niet alleen als bewuste manipulatie om een beschouwer in een bepaalde richting te sturen, maar ook onbewust worden beelden onjuist gebruikt en hergebruikt. Ze worden uit hun verband gerukt, in een andere context gezet of ze dienen juist een tegengesteld doel dan het oorspronkelijke. Op welke manier kun je een beschouwer in een bepaalde richting sturen en met welk doel?

In ons digitale tijdperk is beeldmanipulatie gemakkelijk te realiseren. Hoe weet een beheerder of hij met een gemanipuleerd beeld te maken heeft? Wat zijn de valkuilen nu en in de toekomst voor een beheerder bij de acquisitie van digitaal beeldmateriaal?

Sprekers:

Ad van Liempt (eindredacteur Andere Tijden)

dr. Nico Boerma (Meertens Instituut)

drs. Lina van der Wolde (Atlas van Stolk)

Wilco Willemse (beeldredacteur AD)

Dagvoorzitter: prof. dr. Gerard Rooijakkers (UvA en Meertens Instituut)