skip to main content

Sinterklaas blijft favoriet

ImageNederlanders plaatsen het sinterklaasfeest op nummer 1 als het gaat om tradities in eigen land. Dat blijkt uit een internet-enquête van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, waarin 1000 mensen hun tien belangrijkste tradities invulden.

De honderd meest genoemde tradities werden op 1 november bekendgemaakt tijdens de opening van het Jaar van de Tradities, dat door koningin Beatrix werd ingeluid.

Sinterklaas wint het dus nog steeds van de Kerstman, hoewel het optuigen van de kerstboom een goeie tweede plaats heeft veroverd in de tophonderd van belangrijkste tradities. Volgens Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut, staat of valt de sinterklaasviering met de dynamiek ervan. Zolang het feest zich aanpast aan een veranderende wereld kan sinterklaas ook over twintig jaar nog springlevend zijn. Wanneer dit niet gebeurd, dan "zal de brave man verkommeren in het museum van oude gebruiken", aldus Bennis. Ook directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur benadrukte zaterdag de dynamiek van tradities. Niet voor niets zijn tradities uit andere culturen, zoals het Suikerfeest (op nummer 14) en het Surinaamse broodje Pom (53), opgenomen in de tophonderd.

Links:
Website van het Jaar van de Tradities
Top-100 (pdf) van Nederlandse tradities
Sinterklaas op de website van het Meertens Instituut