skip to main content

Van Sinterklaas tot suikerfeest

ImageIn de nieuwe verzamelreeks het Alledaagse leven. Tradities & trends in Nederland staat de Nederlandse cultuur van alledag centraal. De eerste twee delen van het tijdschrift – sinds 11 november in de winkel verkrijgbaar – hebben als thema de Nederlandse identiteit en Sinterklaas.

Hoewel er vaak gezegd wordt dat veel verloren gaat, zijn er wellicht nog nooit zoveel Nederlandse tradities geweest als nu. De waaier van typisch Nederlandse cultuurverschijnselen is heel breed. Sinterklaas is volgens recent onderzoek zelfs de populairste traditie, suikerfeest staat op 14 en zelfs het Acht Uurjournaal kijken haalt het in de top 100. Tradities zitten in de kleine dingen van het menselijk samenleven. In alledaagse culturele uitingen, in rituelen en in sociale praktijken. Tradities zijn de culturele bagage die je van huis uit hebt meegekregen.

Die enorme rijkdom van Nederlandse tradities en trends staat centraal in het Alledaagse leven. Tradities & trends in Nederland. In maar liefst 35 delen biedt de verzamelreeks een actueel en toegankelijk geschreven overzicht van de Nederlandse cultuur van alledag. Wie wil weten waarom wij de dingen doen zoals we doen, vindt de antwoorden terug in deze reeks. Elk deel gaat in op een bepaald thema. Zo komen bijvoorbeeld eten en drinken aan bod, maar ook vakantie, carnaval, wonen, trouwen, geboorte, knutselen en kermis.

Image
het Alledaagse leven is een reeks die je niet kunt missen als je wilt begrijpen hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt.

De eerste twee delen van het Alledaagse leven liggen vanaf 11 november in de winkel, samen voor de prijs van een: 5,95 euro. Bovendien bevat het eerste deel een gratis toegangskaartje voor een persoon, in te leveren bij een van de vijf museum naar keuze. Het derde deel is vanaf 9 december verkrijgbaar. Vanaf dat moment ligt elke twee weken een nieuw deel in de boek- en tijdschriftenhandel.

De eerste twee delen van de nieuwe reeks werden op 1 november in voormalig sanatorium Zonnestraal door directeur W.J.G.M. Waanders aangeboden aan Hare Majesteit Koningin Beatrix. het Alledaagse leven verschijnt in het kader van het Jaar van de Tradities, een themajaar waaraan honderden verenigingen en musea deelnemen. De verzamelreeks is een initiatief van Waanders Uitgevers en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, met medewerking van het Nederlands Openluchtmuseum en het Meertens Instituut.

In het eerste deel staat de Nederlandse identiteit centraal. Nederland is veel meer dan de veelgehoorde stereotypen gezelligheid, open gordijnen en oranjegekte. Wat Nederland dan wel behelst wordt in dit deel uit de doeken gedaan. Daartoe gaat de auteur terug naar het ontstaan van het moderne Nederland in de 17de eeuw. Hij beschrijft niet alleen de groeiende eenwording van het land, maar ook de regionale en lokale eigenheid.

Het tweede deel gaat over Sinterklaas. Wie was deze heilige uit het Turkse Myra precies? En hoe kon hij uitgroeien tot de belangrijkste Nederlandse traditie? Behalve een antwoord op die vragen, geeft de auteur ook duidelijkheid over de verschillende verschijningsvormen van de Sint: met en zonder kruis op zijn mijter en met en zonder Zwarte Piet met roe.
Meer lezen over de reeks, over de 35 delen of over de auteurs en redactieleden? Neem een kijkje op www.hetalledaagseleven.nl.

Bron: Nederlands Centrum voor Volkscultuur