skip to main content

Melodie├źnzoekmachine valt in de prijzen

ImageOp dinsdag 9 december nam Martine de Bruin de Digitaal Erfgoedprijs 2008 in ontvangst voor haar project Dutch Folksongs as Musical Content. Dit is een publieksprijs voor een inspirerend idee op het gebied van digitaal erfgoed.

Slechts één minuut kreeg Martine de Bruin tijdens de Digitaal Erfgoed Conferentie om haar project toe te lichten. Een powerpoint-slide diende als illustratie bij haar betoog. De andere projecten die onder de aandacht werden gebracht vielen eveneens onder Digitaliseren met Beleid, een subsidieregeling van het ministerie van OCW. "Het scheelde dat ik thuis had geoefend met de kookwekker", vertelt De Bruin. "Bovendien was ik een van de laatsten, dus ik heb een beetje af kunnen kijken bij mijn tegenstanders." Als winnaar mag ze gratis naar een congres over e-cultuur naar eigen keuze, waar ook ter wereld. "Het wordt in ieder geval ver weg, maar het moet natuurlijk ook nog relevant zijn voor het project."

Het project Dutch Folksongs gaat over het herkennen van muziek. "Je hoort een melodietje maar weet niet wat het is. Voor onderzoekers naar mondelinge overlevering is dit een groot probleem. Zij moeten ook nog eens allerlei varianten van een melodie herkennen." Daarom wordt momenteel al gewerkt aan een melodieënzoekmachine die variatie aankan. Eigenlijk vormt Dutch Folksongs een brug tussen de liedjes die al te vinden waren in de Nederlandse Liederenbank (Meertens Instituut) en de digitale zoekmachine WITCHCRAFT (Universiteit Utrecht / Meertens Instituut, gefinancierd door CATCH). Binnen het project Dutch Folksongs werden duizenden Nederlandse volksliederen gecodeerd. "De projecten zijn eigenlijk niet los te denken van elkaar", aldus de onderzoekster. Momenteel wordt de zoekmachine nog verder ontwikkeld: "Het is de bedoeling dat we ooit een melodietje terug kunnen vinden door 'query by humming': je neuriet vals wat richting de computer en de zoekmachine vindt wat het is!"

De powerpoint-slide bij het winnende betoog