skip to main content

Genomineerd voor Academische Jaarprijs

Het Meertens Instituut is één van de acht genomineerden voor de Academische Jaarprijs 08/09. Een geldbedrag van 100.000 euro ligt klaar voor het onderzoeksteam dat er het beste in slaagt wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek.

Minister Ronald Plasterk (OCW) maakt op 7 oktober in Museum Boerhaave tijdens Festival Key of Life te Leiden bekend welk onderzoeksteam het prijzengeld in ontvangst mag nemen, om het ingediende communicatievoorstel uit te voeren.

Het team van het Meertens Instituut wil de vorig jaar verschenen delen van de Morfologische en Syntactische Atlas van de Nederlandse Dialecten (MAND en SAND) onder de aandacht brengen. Deze wetenschappelijke atlassen bevatten een bron van kennis over Nederlandse taalvariëteiten. Die kennis wil het onderzoeksteam inzetten om een taaldetector te ontwerpen: een applicatie die kan achterhalen waar een spreker vandaan komt. Na het invullen van een korte meerkeuzetoets wordt met een druk op de knop duidelijk of we te maken hebben met een Achterhoeker, een Hagenees of iemand uit de Zaanstreek. Een variant voor smartphones toont de afstand aan tussen het dialect van de actuele locatie en dat van de deelnemer. Om hun taaldetector aan de man te brengen, stappen de teamleden op de trein om zowel oude als jonge reizigers aan de toets te onderwerpen.

Het team van het Meertens Instituut bestaat uit onderzoekers en studenten van het Meertens Instituut (KNAW) en vier randstedelijke universiteiten. Hans Bennis, Sjef Barbiers en Marc van Oostendorp zijn (bijzonder) hoogleraar Variatielinguïstiek aan respectievelijk de UvA, de UU en de UL en werken verder bij het Meertens Instituut, waaraan   Eefje Boef verbonden is als AiO. Studentes Mirjam de Jonge (UL), Mariella Márquez Mendoza (VU), Caitlin Meyer (UvA) en Anne van Leeuwen (UU) maken het diverse en gedreven team compleet.

De Academische Jaarprijs is een initiatief van NRC Handelsblad in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De editie 2008-2009 komt mede tot stand dankzij VPRO, Mercedes-Benz Nederland, Academic Transfer, gemeente Leiden en Museum Boerhaave. Televisieprogramma Noorderlicht van de VPRO, NRC Handelsblad en nrc.next zullen de komende tijd ruim aandacht besteden aan de genomineerden.