skip to main content

11-14 maart 2010

Congres: Stadsklanken 18 | Sounds of the city 18
plaats: Cultureel Congrescentrum Elzenveld, Antwerpen  

Van 11 tot 14 maart 2010 organiseren de Universiteit Antwerpen (Departement Geschiedenis & Departement Letterkunde) en Koninklijk Conservatorium van de Artesis Hogeschool Antwerpen Stadsklanken18|Sounds of the city 18, een internationaal congres over muziek en stadscultuur in de achttiende eeuw en een festival met muziek van achttiende-eeuwse componisten uit Antwerpen en de Zuidelijke Nederlanden.
Centraal in zowel het colloquium als het festival staat het achttiende-eeuwse Antwerpse stedelijk muziekleven. Verschillende facetten – de liedcultuur, de spektakelcultuur en het kerkelijk muziekleven – komen aan bod en zullen gekaderd worden in de meer internationale context van de stedelijke muziekcultuur in West-Europa. Bedoeling is te komen tot een beter inzicht van de maatschappelijke systemen die schuilgaan achter de verschillende verschijningsvormen van muziek in een stedelijke omgeving.
Wetenschappelijke presentaties worden afgewisseld en geconfronteerd met klinkende muziek, en in een panelgesprek over uitvoeringspraktijk, historiciteit en authenticiteit gaan musicologen, muzikanten, historici en concertorganisatoren de dialoog aan.
 

Programma

 
Donderdag 11 maart
20u00 Operavoorstelling van Signoôr in China (J.T.Baustetter & J.J. Emmerechts)
in het kasteel d’Ursel, Hingene (ensemble en zangers Conservatorium Antwerpen o.l.v. Ewald Demeyere, regie: Sigrid T’Hooft)

Vrijdag 12 maart
10u00-12u30 Congressessie 1 – Music & spectacle
o Rudolf Rasch, Opera in a different language
o Bruno Forment, Music-making ghosts
o Timothy De Paepe, “Les operas étaient en vogue”

13u45-15u45 Congressessie 2 – Private music 
o Louis Grijp, Dutch songbooks from the 18th century
o Anne-Madeleine Goulet, Airs sérieux, pratiques musicales et sociabilité 
o Maartje De Wilde, Merriness and misfortune in songbooks

20u30 Concert met religieuze muziek van J. Faber, P.H. Brehy en A.-J. Blavier (ensemble en zangers Conservatorium Antwerpen o.l.v. Frank Agsteribbe)

Zaterdag 13 maart
10u00-12u00 Congressessie 3 – Music & religion 
o Sylvie Granger, Musiciens et musiciennes d’église en France
o Tanya Kevorkian, Religious music-making in urban Baroque Germany
o Stefanie Beghein, Church music and funeral practices

12u00-13u00 Concert met orgelmuziek uit het handschrift “1764” uit de conservatorium-bibliotheek & kamermuziek van P. van Maldere en W.G. Kennis (studenten Conservatorium Antwerpen)

14u00-16u00 Congressessie 4 – Performance practice met een inleiding door Joshua Rifkin en een paneldiscussie met Frank Agsteribbe, Bert De Munck, Karel Moens, Eugeen Schreurs, Xavier Vandamme, Joshua Rifkin & Herman Baeten (moderator)

20u00 Uitvoering van achttiende-eeuwse dansmuziek en dansen, gevolgd door een bal
(ensemble muziek en dans Conservatorium Antwerpen o.l.v. Jonathan Talbot, m.m.v. dansinstructeur Lieven Baert)

Zondag 14 maart
12u00-13u00 Beiaardmuziek op de Grote Markt
15u00 – Optioneel concert: De wieg van de harmoniemuziek (in AMUZ), met muziek van Fr.-J. Gossec, I. Vitzthumb e.a. (Ensemble Octophoros o.l.v. Paul Dombrecht)

Locatie


Cultureel Congrescentrum Elzenveld, Antwerpen, tenzij anders vermeld

Meer informatie & registratie

Alle informatie, inclusief een gedetailleerd programma en een inschrijvingsformulier, vindt u op: www.stadsklanken18.be of www.soundsofthecity18.be
 
De voertaal van het congres is Engels
.
DOWNLOAD HIER DE FLYER (PDF)