skip to main content

22 april 2010

Kiliaanlezing: ‘Wonen in woorden’ door MaartenJan Hoekstra
plaats: Meertens Instituut
tijd: 16.00 uur

Op donderdag 22 april 2010, in de sterfmaand van Cornelius Kiliaan (1529-1607), zal de jaarlijkse Kiliaanlezing worden gehouden. De lezing vindt dit jaar plaats in het Meertens Instituut en begint om 16.00 uur.
 
De spreker is drs. ir. MaartenJan Hoekstra (1975). Onder de titel ‘Wonen in woorden’ zal hij vertellen over de boeiende geschiedenis van tegenwoordig bijna achteloos gebruikte woon- en stadswoorden. Hierbij zal hij putten uit zijn vorig jaar verschenen boek Huis, tuin en keuken. Wonen in woorden door de eeuwen heen, en uit zijn huidige promotieonderzoek De taal van de stad. Stedenbouwkundige begrippen in het perspectief van de eenentwintigste eeuw. Wat vertelt het woord ‘keuken’ ons over de val van het Romeinse rijk? Waarom noemen we iets dat hoger ligt een ‘verdieping’? En hoe chique is wonen aan een laan eigenlijk?
 
MaartenJan Hoekstra studeerde architectuur en stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, en Nederlands aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam, afstudeerrichting taalkunde. Sinds 1999 is hij als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij is bestuurslid van de Killiaanstichting en schreef lemma’s voor het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. Daarnaast is hij zakelijk leider van de Amsterdamse jongerentheatergroep Poldertheater en freelance regisseur en auteur.