skip to main content

Feestelijke presentatie Quotidian

Quotidian is een nieuw online academisch tijdschrift, gewijd aan de bestudering van het alledaagse leven. Het wordt uitgegeven op www.quotidian.nl en is gratis toegankelijk. Op donderdag 29 april wordt het tijdschrift feestelijk gepresenteerd op het Meertens Instituut.

Centraal staat de bestudering van het alledaagse leven in Nederland en in naburige landen, in heden en verleden. Quotidian bevat bijdragen van wetenschappers uit uiteenlopende disciplines; antropologen, archeologen, etnologen, mediaspecialisten, historici, sociologen en erfgoed deskundigen.

Het eerste nummer van Quotidian geeft een indruk van de brede opzet van het tijdschrift. Zo is er een bijdrage van archeologe Maartje Hoogsteyns over balletschoenen en hun invloed op dansers, maar ook Linda Duits’ uitvoerige omschrijving van het basisonderwijs in Amsterdam. Jo Thijssen deed onderzoek naar negentiende-eeuwse volksprenten terwijl het artikel over de moord op Theo van Gogh, van antropologe Irene Stengs, juist weer sterk verbonden is met het hedendaagse debat over Nederlandse en migrantencultuur.

Vaak leidt observatie van grootse processen als globalisering of de economische crisis tot niet meer dan generalisaties, ingegeven door bepaalde ideologieën of de politiek. Het dagelijks leven biedt een concreet startpunt om dit soort onderwerpen op micro niveau te bestuderen. De artikelen in Quotidian zijn met oog voor detail geschreven. Door concrete alledaagse cultuurpraktijken te onderwerpen aan een close analysis, geeft het tijdschrift inzicht in de doorgaans verhulde radarwerken van onze cultuur.

Het tijdschrift wordt donderdag 29 april feestelijk gepresenteerd op het Meertens Instituut, vanaf 17.00u. Tijdens de presentatie spreken Hans Bennis (directeur Meertens Instituut) en Gerard Rooijakkers (bijzonder hoogleraar Etnologie aan de UvA) over het onderzoeksveld van het alledaagse leven. Via Twitter wordt live verslag gedaan van de bijeenkomst: http://twitter.com/lalalalinder.

Aanmelden kan tot 19 april via: marketing@aup.nl

Quotidian is een peer-reviewed Open Access journal dat jaarlijks verschijnt. Behalve online is het tijdschrift ook beschikbaar via Printing on Demand. Quotidian wordt mede mogelijk gemaakt door het Meertens Instituut.

Quotidian. Dutch Journal for the Study of Everyday Life
is een uitgave van Amsterdam University Press
Engelstalig * ISSN 1879-5331 * www.quotidian.nl