skip to main content

Vijf eeuwen migratie

De landelijke website over vijf eeuwen migratie naar Nederland is online. De website www.vijfeeuwenmigratie.nl streeft ernaar alle beelden, verhalen en andere documenten over migratie zichtbaar en toegankelijk te maken. Het Meertens Instituut was betrokken bij de totstandkoming van het project.

In de beelden, verhalen en documenten over de Nederlandse geschiedenis is de betekenis van migratie en migranten veelal onderbelicht. De website www.vijfeeuwenmigratie.nl streeft daarom naar het zichtbaar en toegankelijk maken van al bestaand materiaal over dit onderwerp. Ook wil het project archieven, musea, migrantenorganisaties en migranten en hun nakomelingen stimuleren informatie over de migratiegeschiedenis te verzamelen en openbaar te maken.

Naast historische informatie en collecties van archieven en musea is ruimte gemaakt voor bijdragen van deskundigen, amateurhistorici en bezoekers van de website. Met een inlogaccount kunnen bezoekers hun eigen ‘erfgoed’ toevoegen door (persoonlijke) verhalen, foto’s en filmpjes te uploaden. Ook kan gereageerd worden op berichten op de website.


Vijfeeuwenmigratie.nl is een project van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (www.cgm.nl). Dat is een samenwerkingsverband van verschillende onderzoeksinstellingen, die zich bezig houden met de geschiedenis van migranten in Nederland. Het project komt tot stand in samenwerking met verschillende erfgoedinstellingen, waaronder het Meertens Instituut, de LOM-samenwerkingsverbanden en het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (IISG).