skip to main content

Verteld verleden

Donderdag 27 mei 2010 geven het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, DANS, Meertens Instituut en Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis, het startsein voor het project Verteld Verleden. Het project stelt zich ten doel interviewcollecties digitaal beschikbaar te maken.

Verteld Verleden heet een ieder die geïnteresseerd is in Oral History en het toegankelijk maken van audiovisueel materiaal van harte welkom op de kick-off event van 10:00 tot 16:00 bij Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Tijdens deze ‘kick-off’ zal worden uitgelegd op welke manier Verteld Verleden de technische mogelijkheden van de moderne tijd gaat koppelen aan een inmiddels rijke Nederlandse traditie van ‘Oral History’ onderzoek: het aanleggen van interviewcollecties ten behoeve van de (cultuur)historische wetenschap. Het project, dat wordt gefinancierd vanuit de regeling Digitalisering met Beleid heeft een looptijd van twee jaar.

In 2012 zal een web portal gelanceerd worden waar Oral History collecties toegankelijk gemaakt kunnen worden voor het grote publiek. In 2012 is het 50 jaar geleden dat een medewerker van het Instituut voor Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen bij de Haagse Post de opnamebanden opvroeg van een serie vraaggesprekken met prominente Nederlanders. Dit initiatief wordt vaak gezien als de start van Oral History onderzoek in Nederland.

U kunt zich aanmelden op de volgende website:
http://verteldverleden.eventbrite.com/

Aletta is gevestigd aan het Obiplein 4, in de voormalige Gerardus Majellakerk in Amsterdam-Oost en ligt op loopafstand van het NS-Station AMsterdam Muiderpoort en is bereikbaar met tram 3,7, en 14 en bus 22, 37, 59 en 65.