skip to main content

Meldpunt Taal 15 juni online

Het Nederlands verandert voortdurend, maar tot nu toe ontbrak de mogelijkheid voor het publiek, een reservoir van 23 miljoen ‘ervarings- deskundigen’, om die veranderingen ergens te melden. Vanaf 15 juni kan dat via het Meldpunt Taal (www.meldpunttaal.nl).

Stel: in een gesprek, op radio of tv hoort u een woord dat u nog niet kende. Of u stuit al lezend – in een boek, krant, tijdschrift of op internet – op een opmerkelijke uitdrukking of zinsconstructie. Nog een mogelijkheid: u signaleert dat de uitspraak van sommige woorden aan het veranderen is.

Bij het Meldpunt Taal kan het publiek drie dingen doen:

zelf een taalobservatie melden

meedoen aan onderzoek van taalwetenschappers. Bij de lancering kan men meedoen aan onderzoek naar voetbaltaal (o.a. naar de taal van sportcommentatoren), dooddoeners (‘Wat eten we? Hussen met je neus ertussen’) en naar zogenoemde fopdrachten (nieuwe werknemers die om een grasmik of mortelvork worden gestuurd).

van alles over het Nederlands opzoeken in een snel groeiende hoeveelheid taaldatabanken. Bij de lancering kan er al worden gezocht naar de spelling en de betekenis van woorden, naar voornamen, familienamen en plantennamen.


Het Meldpunt Taal is een initiatief van Ewoud Sanders, schrijver van een wekelijkse taalrubriek in NRC Handelsblad. Het Meldpunt Taal is het eerste samenwerkingsverband tussen alle grote taalinstellingen. Deelnemers zijn:

– het Instituut voor Nederlandse Lexicologie
– het Meertens Instituut
– het Genootschap Onze Taal
– de Nederlandse Taalunie
– Van Dale Uitgevers bv
– Stichting Nederlandse Dialecten

Daarnaast wordt aan het Meldpunt gewerkt door studenten van diverse universiteiten (Leiden en Amsterdam).