skip to main content

Vliegende start Meldpunt Taal

Op het Meldpunt Taal, een website waar iedereen taalobservaties kan achterlaten, zijn drie dagen na de lancering al ruim 1100 reacties gepost. “De meldingen zijn doorgaans van een hoog niveau”, zegt de Leidse hoogleraar Marc van Oostendorp. “Op de meldingen van een paar grappenmakers na, zit er echt veel nuttig materiaal tussen.”

“Ik kom allerlei dingen tegen die mij zelf nog niet waren opgevallen – waar ik vanaf nu extra op ga letten.’’ Als voorbeelden noemt Van Oostendorp, die als senioronderzoeker is verbonden aan het Meertens Instituut: ,,Verschillende mensen wijzen erop dat op verkeersborden het woord halteren gebruikt wordt (‘De bus halteert op de weg’). Ik begrijp wel ongeveer wat er bedoeld wordt, maar had nog nooit van dat woord gehoord. En een lerares vertelt dat haar leerlingen het verschil tussen zal en zou niet meer kennen. Zij zeggen ‘Als ik rijk was, zal ik gaan reizen.’’’ Bij het Meldpunt Taal (www.meldpunttaal.nl), een samenwerkingsverband van onder andere het Meertens Instituut, Van Dale en het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, hebben zich deze week nog drie nieuwe partners aangesloten, waaronder de Taaltelefoon en de Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal (verantwoordelijk voor de digitalisering van allerlei oude Bijbels, o.a. de Statenvertaling uit 1637). Het Meldpunt Taal is hiermee in korte tijd uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van tien Nederlandse en Vlaamse taalinstellingen – het grootste ooit.