skip to main content

Nieuw in de collectie: Liedboeken uit de collectie van J. Moormann

Julius Moormann (1889-1974) was leraar Nederlands en een groot liefhebber en verzamelaar van Nederlandse liederen. Hij publiceerde hierover veel artikelen en samen met Douwe Wouters (1876-1955) een aantal bundels Straatliederen. Enige tientallen liedbundels uit zijn bezit zijn dankzij een schenking van het Museum Speelklok (voorheen: Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement) nu opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut. Een dergelijke verzameling is bijzonder, want zulke liedbundels werden vaak intensief gebruikt waardoor er niet veel bewaard zijn gebleven. De boeken van Moormann dateren grotendeels uit de eerste helft van de twintigste eeuw en zijn soms voorzien van een mooi, decoratief omslag. De bundels zullen worden ingezet als bron voor de Nederlandse Liederenbank.
 
Julius Moormann is geen onbekende voor het Meertens Instituut. Het archief herbergt een collectie over het Bargoens en andere ‘geheimtalen’, zoals Moormann zelf de talen van dieven, veehandelaren en marskramers noemde. Daarnaast is er uit zijn verzameling een collectie liedbladen aanwezig. Die is inmiddels gedigitaliseerd en te bekijken op de website van het Geheugen van Nederland.

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier