Publicatie

Verhalen van Stad en Streek: Sagen en Legenden in Nederland

Wie was ook alweer het vrouwtje van Stavoren? En wie heeft er wel eens gehoord van de malle graaf van Rottumeroog? Nederland wordt vaak geassocieerd met noordelijke nuchterheid en zwijgzaamheid. Toch kent het juist ook vele spannende, grappige, griezelige of opmerkelijke sagen, legenden en andere volksverhalen.

Hansje Brinker, de Vliegende Hollander, het spinwijf van de Spinberg, aardmannetjes, witte wieven, graancirkels, ufolandplaatsen, heksen, geesten, kabouters, bokkenrijders, duivels, heiligen, rovers en weerwolven: ze zijn allemaal prominent aanwezig in verhalen die plaatselijk worden verteld en die vaak worden ingezet om vorm te geven aan de eigen identiteit.

In Verhalen van stad en streek worden honderden Nederlandse volksverhalen gepresenteerd en per provincie op plaats gerangschikt. Daarbij wordt ingegaan op de historische kern, de verspreiding, de functie en de betekenis. Aangevuld met prachtige illustraties biedt Verhalen van stad en streek een heerlijk leesboek en een meeslepend overzicht van onze rijkdom aan volksverhalen.

De vier samenstellers, redacteurs en voornaamste schrijvers zijn Willem de Blécourt, Ruben A. Koman, Jurjen van der Kooi en Theo Meder. Van der Kooi is als volksverhaalonderzoeker werkzaam geweest bij het Nedersaksisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, terwijl de anderen verbonden zijn aan het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut te Amsterdam.

Het boek wordt uitgegeven bij Uitgeverij Bert Bakker.