skip to main content

25 november 2010

UCSIA-lezing: De revival van de pelgrimage
plaats: Universiteit Antwerpen
tijd: 20.00 – 22.00 uur

programma donderdag 25 november 2010

20:00 Welkom door Christiane Timmerman, academisch directeur UCSIA
20:10 Lezing door Peter Jan Margry: De revival van de pelgrimage
De moderne instrumentalisering van een ‘traditioneel’ ritueel: crisis, politiek, erfgoed
In de westerse wereld is het eeuwenoude fenomeen van de (christelijke) pelgrimage ‘herontdekt’. Deze herontdekking liep min of meer parallel met het herstel van de positie van religie in het algemeen; een positie die binnen Europa weer sterker en tegelijk problematischer is geworden. Met de ‘terugkeer’ van religie en spiritualiteit worden zowel op individueel als op institutioneel ­ politiek niveau ook de diepere betekenissen van pelgrimeren onderkend. Die betekenissen liggen vooral in de transformatieve kracht die het pelgrimeren zowel individueel als collectief met zich meebrengt en in de bredere politieke effecten die pelgrimstochten en pelgrimsroutes met hun publieke karakter genereren. Tegen deze achtergrond zal worden ingegaan op de instrumentalisatie van het fenomeen pelgrimeren door de politiek, de Europese Unie, de christelijke kerken en individuele en groepen pelgrims.
20:50 Lezing door Cristina Sánchez ­Carretero Reaching the ‘End of the Earth’
Effects of the Camino de Santiago for the Local Populations
The camino de Santiago to Fisterra – located at the coast of Galicia, Spain – has been recently intensively promoted. As opposed to the rest of the pilgrimage routes that reach Santiago de Compostela, the pilgrimage to Fisterra does not end in Santiago but rather at the coast, in Fisterra, ‘the end of the earth’. In this lecture, the first results of a research project that focuses on the effects that this route is having on the local populations, will be presented.
21:30  Vragen uit het publiek

Dowload hier de folder (pdf)