skip to main content

Nieuw in de collectie: Katknuppelaars en keivreters : aquarellen door Jan Woldring

In Eijgelshoven wonen de billenkletsers en de strooplikkers komen uit Axel. De kunstenaar Jan Woldring gaf de dorpsbewoners een gezicht op meer dan 200 kleurrijke aquarellen, die zijn opgenomen in het archief van het Meertens Instituut. Woldring wist op geestige wijze locofaulismen uit te beelden, schimpnamen die betrekking hebben op de inwoners van Nederlandse steden of dorpen.

Jan Woldring (1913-2006) begon zijn carrière als huisschilder en volgde later grafische vakken aan de Nijverheidsschool in Groningen. Hij maakte reclame-ontwerpen en was onder meer werkzaam in de studio’s van Marten Toonder.
Samen met Dirk van der Heide (tekst) publiceerde Woldring in 1998 het Groot Schimpnamenboek van Nederland. De locofaulistische aquarellen werden in kleur afgedrukt in een aantal boekjes waarin de schimpnamen per provincie waren geordend. De meer dan 220 hiervoor gebruikte originele aquarellen maken nu onderdeel uit van het archief van het Meertens Instituut.


Afbeelding: Arnhemmers worden Keienvreters genoemd

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier