skip to main content

Lancering Databank Beschermheiligen

Het Meertens Instituut lanceert op 2 december a.s. de databank Beschermheiligen. Deze databank bevat gegevens over de verering van heiligen in Nederland en Vlaanderen. Deze heiligen worden ingeroepen om mensen, dieren of gewassen te beschermen tegen of te genezen van ziekten en ter voorkoming van slecht weer.

De in de databank vermelde heiligen en de plaatsen waar ze ter bescherming omstreeks 1960 werden vereerd, staan in verbinding met de volgende ziekten of problemen: hoofdpijn, stuipen, reuma, roos en slecht weer; ziekten van paarden, varkens en rundvee. Wie in de database onder ‘doelen’ zoekt vindt de plaatsen waar de heiligen werden of worden vereerd, althans die plaatsen die indertijd door de informanten zijn opgegeven. Is de plaats tegelijk een bedevaartsoord, dan is er een link naar de Bedevaartbank van het Meertens Instituut met een beschrijving van dat heiligdom en de pelgrimage. Ook kan er op de naam van de heilige en de plaatsnaam worden gezocht.

Wie voor meer informatie de oorspronkelijke vragenlijst (waaruit de data zijn gegenereerd) wil raadplegen, kan op de website de scans van de betreffende volkskundige vragenlijst(-en) uit 1959 raadplegen. Het digitaliseren van de vragenlijsten is in volle gang. Het is de verwachting dat in de loop van 2011 alle vragenlijsten behorende bij de beschermheiligen via deze site te raadplegen zijn.

De Beschermheiligenbank is gefinancierd vanuit het DANS-programma Kleine Dataprojecten. Zie voor meer informatie http://www.dans.knaw.nl/content/projecten/kleine-data-projecten.