skip to main content

December 2010: Kan ik ook deelnemen aan onderzoeken van het Meertens Instituut?

Kan ik ook deelnemen aan onderzoeken van het Meertens Instituut?

Dat kan, door u aan te melden voor het Meertens Panel.

Sinds 1934 werkt het Meertens Instituut met informanten. Vroeger vulden zij dialectologische en volkskundige vragenlijsten in (zie afbeelding) en werkten mee aan het volksverhalenonderzoek. Voor de administratie hiervan is een adressenbestand opgebouwd vanaf de eerste vragenlijst. In dit adressarium staan naast naam en adres ook gegevens over geloof, sociale positie en soms ook gegevens over de ouders. Na de invoering van de wet persoonsregistratie is deze informatie niet meer bijgehouden.

In 2010 is de papieren vragenlijst vervangen door het online enquêtesysteem. Deelnemers aan het Meertens Panel krijgen enkele malen per jaar een uitnodiging voor een enquête toegestuurd. Voor dit panel zijn wij altijd op zoek naar nieuwe leden. Het huidige bestand bestaat uit ongeveer 5150 deelnemers.

Wie, wat en hoe?

We zijn op zoek naar mensen van zestien jaar en ouder die in het Nederlandse taalgebied wonen. Daarbij is iedereen welkom. Nadat u zich hebt ingeschreven, ontvangt u een paar keer per jaar een uitnodiging om mee te doen aan onderzoek. Uiteraard bent u helemaal vrij om wel of niet op deze uitnodiging te reageren.

Meehelpen

Uw antwoorden worden uitsluitend gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Wij verkopen niets en wij zenden u geen ongewenste post. Uw persoonlijke gegevens worden ook nooit doorgegeven aan anderen. Ook binnen ons instituut gaan wij uitermate zorgvuldig met uw gegevens om. Uw privacy is namelijk zeer belangrijk voor ons.

Spaarpunten

Als blijk van waardering voor uw medewerking ontvangt u voor het invullen van elke enquête een of meer spaarpunten. Als u acht punten heeft gespaard, dan worden deze automatisch omgezet in een cadeaubon van tien euro die u kunt besteden bij Bol.com, de grootste internetwinkel voor Nederland en Vlaanderen.

Aanmelden? Klik hier.
 

Afbeelding: Vragenlijst 23 (1959), ingevuld in Breda (Noord-Brabant). Te raadplegen via de Databank Beschermheiligen.

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier