skip to main content

Nieuw in de collectie: Herwijns dialect door Pieter Bijl

Pieter Bijl (1920-2009) werd geboren in Herwijnen, een dorp in het Gelders rivierengebied. In zijn professionele leven was hij onderwijzer en later leraar Duits, maar daarnaast hield Bijl zich gepassioneerd bezig met het (Brabantse) dialect dat in Herwijnen werd gesproken. Hij schreef en vertelde over het dialect in het tijdschrift en op speciale avonden van de Historische Vereniging van Herwijnen (www.denoudendijk.nl). Als verteller was Bijl actief op speciale Herwijnse verhaaltjesavonden waar hij in dialect zelfgeschreven verhalen vertelde over onder andere zijn schooltijd, de kerk, de oorlogstijd en zijn onderduikperiode in Den Haag. Ook presenteerde hij het door hem geschreven Ut Groeet Dictee Der Herrewijnse Taol.

De typoscripten en aantekeningen van Pieter Bijl in en over het Herwijnse dialect hebben dankzij een schenking van de familie een plaats gevonden in het archief van het Meertens Instituut. In de collectie zijn de lezingen en dictees van Bijl te raadplegen naast verhalen als “Hoe onzen Aoi aon zöne naom komt.”

Luister verder op Soundbites: een gesprek in Herwijnen, 1963.

Afbeelding: Fragment in Herwijns dialect over de schooltijd (handschrift Pieter Bijl). Klik op het fragment om het te vergroten.

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier