skip to main content

3 maart 2011: Opening tentoonstelling Beschermheiligen

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
Tijd: 16.00 uur

Het Meertens Instituut is naar aanleiding van de lancering van de databank Beschermheiligen in december 2010 benaderd door Kunstkabinet Elganan & Schultheiss. Het kunstkabinet organiseert een rondreizende tentoonstelling over Beschermheiligen. Deze tentoonstelling zal voor een periode van drie maanden te zien zijn op het Meertens Instituut. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 3 maart om 16.00 uur op het instituut. Als u hierbij aanwezig wilt zijn kunt u zich aanmelden via femke.niehof@meertens.knaw.nl. Als u de tentoonstelling op een later tijdstip wilt bezoeken moet u zich met naam en aantal personen aanmelden via info@meertens.knaw.nl o.v.v. ‘bezoek tentoonstelling Beschermheiligen’. U kunt de tentoonstelling van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur bezoeken. De tentoonstelling loopt van 3 maart tot 4 juni 2011.

Over de tentoonstelling

Het is moeilijk om fenomenen als dood en leven, liefde en haat, ziekte en gezondheid, rampspoed en geluk of regen en droogte te verklaren. Voor specifieke angsten en gebeurtenissen is er in de volkscultuur de beschermheilige: mensen waarin de ‘Goddelijke vlam’ zichtbaar is en die daarom navolging verdienen of de in de bijbel genoemde hemelse engelen. Beschermheiligen en beschermengelen worden tot op de dag van vandaag vereerd als ‘role-model’ en bemiddelaar en gebruikt als handvat voor het leven. Vaak koos men een heilige als er op een of andere manier verband kon worden gelegd tussen het beroep en het levensverhaal van de heilige. Zo had de evangelist Lukas volgens de legende, ooit een portret geschilderd van Maria. Vandaar dat hij patroon werd van beeldend kunstenaars en met name van schilders. Bij elke intentie of nood past wel een toepasselijke patroonheilige. Sint Clara werd patroon van de televisie, omdat zij vanaf haar ziekbed in een visioen de kerstnachtmis bijwoonde die op enkele kilometers van haar plaats vond. Onlangs werd Sint Isidorus van Sevilla uitgeroepen tot patroon van het internet. Hij was de eerste die in de vroege middeleeuwen een Encyclopedie aanlegde, waarin nagenoeg alle toenmalige kennis bijeen was gebracht.

In de tentoonstelling ‘Beschermheiligen’ geven hedendaagse kunstenaars de denkbeelden over beschermheiligen in de huidige tijd vorm. Dat de beschermheilige of beschermengel ook een symbool kan zijn voor de inspiratie komt hierin ongetwijfeld tot uitdrukking. Kunstenaars uit het hele land en verschillende disciplines exposeren nieuw en bestaand werk over Beschermheiligen. Daaronder ook 12 leden van de 90-jarige kunstenaarsvereniging AKKV.

Bij de tentoonstelling is een gelimiteerde en genummerde catalogus uitgegeven met werken van de de kunstenaars. Daarnaast is een losbladige kaartenpublicatie verschenen met 55 beschermheiligen en hun uitleg. Meer info op: www.pubart.nl.

Deelnemende kunstenaars

Greetje van den Akker, Peter van den Akker, Marcel Bastiaans, Marleen B. Berg, Udo Braehler, Gerda Elsenaar, Hetty de Groen, Els Hollestelle, Rita Hulsman, Elganan Jelsma, Madeleine Metsaars, Carola Mokveld, Guido Orsetti, Willy Rams, Remko Schultheiss, Rob Schultheiss, Baukje Spaltro, Helga Troll, Aernout Voorthuijsen, Marloes Wagemaker en Roeli Willekes.

Meer informatie

Kunstkabinet Elganan & Schultheiss
Azaleastraat 2, 1214 CG Hilversum
www.pubart.nl

Rob Schultheiss (grafisch vormgever/uitgever, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar) en Elganan Jelsma (curator, directeur van het Huizer Museum, oprichter Gooise Kunstkring en beeldend kunstenaar) vormen samen het Projectbureau Elganan & Schultheiss. Dit bureau organiseert projecten die te maken hebben met hedendaagse kunst. Zo hebben zij een aantal publicaties op hun naam staan, geven zij het Kunst Tijdschrift Pub Art uit en organiseren zij tentoonstellingen.