skip to main content

Nieuw in de collectie: Dagboeken van Mano Scheuer

De (water)bouwkundige Mano Scheuer (1914-2009) heeft zijn leven lang geschreven. Hij publiceerde in 1999 een filosofisch boek (‘De uitdaging’), maar daarnaast heeft hij veel aandacht besteed aan zijn dagboeken, brieven en vakantieverslagen. In de samen meer dan 100 delen doet Scheuer uitgebreid en zeer leesbaar verslag van zijn dagelijks leven vanaf 1930. Hij illustreert de teksten regelmatig met krantenknipsels en foto’s.

Scheuer woonde een groot deel van zijn leven buiten Nederland (in Indonesië  en Zuid-Afrika). Daardoor is er in de dagboeken vaak sprake van een bijzondere kijk op het vaderland. Naast de beschrijvingen van alledag bevatten de boeken ook passages van levensbeschouwelijke aard over onderwerpen als reïncarnatie en meditatie. Verder bevat de collectie onder meer uitgeschreven lezingen die Scheuer voor de vrijmetselaarsloge hield en bouwkundige tekeningen en berekeningen.

De collectie – geschonken door de familie van Scheuer – is uitstekend op zijn plaats in de archieven van het Meertens Instituut. Dat is immers een instituut dat zich bezighoudt met de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.

Afbeelding boven: Dagboek, 1931

Afbeelding onder: “Een nieuwe stad verrijst aan de rand van Batavia, december 1948”

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier