skip to main content

Nieuw in de collectie: Taalatlas van het Ladinisch en aangrenzende dialecten

In de Dolomieten in Noord-Italië wordt er naast het Italiaans en het Duits ook Ladinisch gesproken. Deze Romaanse taal is met zo’n 30.000 sprekers een van de kleinste (erkende) talen van Europa. Over het Ladinisch is een meerdelige taalatlas samengesteld, de Atlant linguistich dl ladin dolomitich y di dialec vejins (ALD) (Taalatlas van het Ladinisch en aangrenzende dialecten). Deze omvangrijke atlas is recentelijk geschonken aan de bibliotheek van het Meertens Instituut door de leider van het ALD-project, Hans Goebl, professor in de Romanistiek aan de Universiteit van Salzburg.

De taalatlas laat aan de hand van een groot aantal kaarten zien hoe een bepaald begrip (bijvoorbeeld ‘moeder’ of ‘klein’) in de diverse dialecten in dit gebied wordt genoemd. Het eerste deel van de atlas richt zich op de fonetiek en de elementaire morfologie van het Ladinisch. De papieren atlas dateert van 1998, inmidels bestaat er ook een on-line editie. Het tweede deel van de atlas – dat zich zal richten op woordenschat, uitgebreide morfologie en syntax – is nog in voorbereiding.

ALD-1 bestaat uit vier grote atlasdelen (elk meer dan 40 cm hoog en ruim 5 cm dik) die samen 885 kaarten bevatten. De informatie is ontsloten in drie indexbanden.

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier