skip to main content

Nieuw in de collectie: Volksschilderkunst

Volksschilderkunst is, kort gezegd, het beschilderen van gebruiksvoorwerpen of huisraad. In Nederland is er in het verleden een levendige volksschildercultuur ontstaan. Bekend is de Hindelooper schilderkunst, maar ook in veel andere plaatsen (binnen en buiten Nederland) werden voorwerpen als kisten, kasten, klokken, klompen en kamerschermen verfraaid door ze te schilderen.

Verzamelaar

Dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon een omvangrijke verzameling op dit gebied worden opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut. De verzameling is afkomstig van De Opkamer, een stichting die zich richtte op het verzamelen en promoten van de volksschilderkunst en de kennis erover. De oprichter, de heer Schuitema, was zowel verzamelaar als beoefenaar. Hij reisde vanaf de jaren ’70 door heel Europa om beeldmateriaal en literatuur op het gebied van beschilderde huisraad te verzamelen. Hij heeft inmiddels zijn verzameling afgesloten. Hij wilde de collectie graag in haar geheel onderbrengen bij een publieke instelling waar materiaal over het onderwerp volksschilderkunst wordt verzameld of onderzocht en waar ze kan dienen als bron voor documentatie en onderzoek, en kwam zo terecht bij het Meertens Instituut.

Boeken en beeldmateriaal

De collectie Volksschilderkunst bestaat in de eerste plaats uit een verzameling van zo’n 250 boeken uit de internationale literatuur. Deze werken zullen worden opgenomen in de bibliotheek van het instituut. Daarnaast is er een unieke verzameling van door Schuitema zelfgemaakte of gekochte foto’s en dia’s, met honderden beschilderde voorwerpen uit Nederlands particulier en museaal bezit. Alle afbeeldingen zijn voorzien van nauwkeurige beschrijvingen (o.m. afmeting, beschildering, bewaarplaats).

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier