September 2011: Zou u mij iets kunnen vertellen over de herkomst van de naam Drenthe

Zou u mij iets kunnen vertellen over de herkomst van de naam Drenthe of mij althans op het juiste spoor kunnen zetten?

Mevr. Groenenboom-Draai

Het antwoord wordt gegeven door Leendert Brouwer i.s.m. Femke Niehof

Op onze website vindt u bij de databanken een databank Namen en Naamkunde in Nederland en elders (NNN). Het betreft een naamkundig documentatiesysteem waarin u informatie kunt vinden over namen en naamkundige onderwerpen. Met de zoekterm 'Drenthe' komen er drie verwijzingen naar boven, waarvan de publicatie van oud-Meertens medewerker Rob Rentenaar een antwoord geeft op uw vraag. In de databank is de passage over de herkomst van de naam Drenthe (en Twente) terug te vinden, welke u hieronder in aangepaste vorm terugvindt:

"Het probleem is echter dat de verklaring van de woorden Twenten en Drenten zoveel moeilijkheden geeft dat we al snel in gissingen blijven steken. Het enige dat er met wat zekerheid over te zeggen valt is dat wij er de telwoorden twee en drie in kunnen herkennen. Verder gaat het om aanduidingen die reeds rond het begin van de jaartelling bekend geweest moeten zijn, want een Romeinse inscriptie spreekt al van Tuihanti, 'Twenten'. Het is mogelijk dat Twenten 'inwoners van een in tweeën gedeeld gebied' betekend heeft. Een achtste-eeuwse vermelding van Noord-Twente suggereert dat een dergelijke deling inderdaad bestaan heeft. Hoe evenwel de verhouding tussen de inwoneraanduiding Twent en de streeknaam Twente in die vroege periode geweest is blijft vooralsnog een raadsel.

Wat Drente en de Drenten betreft beschikken we weliswaar niet over schriftelijke gegevens uit de Romeinse tijd, maar de opvallende overeenkomst in vorming met de naam Twente maakt het toch wel waarschijnlijk dat we hier eveneens met een voormiddeleeuwse naam te doen hebben. Die zou mogelijk kunnen teruggaan op de drie nederzettingskernen waaruit Drente in de prehistorie bestaan moet hebben, waarbij het nogmaals duister blijft of nu de inwoners of het land als eersten benoemd zijn."

De gehele publicatie van Rob Rentenaar is te vinden op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl).

Rentenaar, Rob
Groeten van elders. Plaatsnamen en familienamen als spiegel van onze cultuur.
Naarden, Strengholt.
1990, p. 68.
 

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier