skip to main content

Meertens Instituut organiseert foto/filmwedstrijd

Tot welke ‘wij’ behoor jij? Dat is de vraag die het Meertens Instituut stelt aan het Nederlandse publiek middels een foto/filmwedstrijd. Aanleiding zijn de Maand van de Geschiedenis en Oktober Kennismaand. De wedstrijd sluit aan bij het thema van de Maand van de geschiedenis 2011: Ik en wij.

Nederlanders voelen zich in meer of mindere mate verbonden met hun land, stad, dorp en/of streek. Ajacieden dragen met trots hun rood-witte clubshirt bij een wedstrijd tegen Feyenoord, maar trekken net zo gemakkelijk een oranje shirt aan tijdens het WK voetbal. Friezen spreken Fries in Friesland, maar Nederlands met andere Nederlanders in Frankrijk. Nederlanders hebben kortom verschillende en dynamische identiteiten die elkaar soms overlappen.

Het Meertens Instituut doet onderzoek naar verschijnselen die ons alledaagse leven vormgeven. Identiteitsvorming is daarvan een belangrijk onderdeel. Het Meertens Instituut plaatst dan ook de volgende oproep: Laat zien/horen waarom jij bij [deze regio, provincie, plaats, straat, wijk….] hoort – of waarom juist niet! Zowel foto’s als filmpjes kunnen worden ingezonden.

Spelregels

Inzenders dienen hun foto of filmpje te voorzien van commentaar (maximaal 200 woorden) waarin ze aangeven waarom ze juist dit beeld hebben gekozen.

Men kan tot 1 oktober 2011 foto’s en filmpjes insturen. Er is een publieksprijs en een juryprijs van 200 euro. Stemmen op de genomineerde foto’s en filmpjes kan tussen 10 en 20 oktober via de website.

De genomineerde foto’s en filmpjes worden vanaf eind oktober geëxposeerd op het Meertens Instituut.

Alle informatie is te vinden op de website www.meertens.knaw.nl/wedstrijd