skip to main content

e-Laboratory Oral Culture opgericht

Op 6 september 2011 is op het Meertens Instituut het e-Laboratory Oral Culture opgericht. Hierin werken drie projecten samen die computational onderzoek gaan doen op het gebied van de orale cultuur, in het bijzonder muziek en verhalen. Er zijn inmiddels acht vacatures uitgeschreven.

Het project Tunes & Tales, gefinancierd door het Computational Humanities programma van de KNAW, gaat een model bouwen dat de mondelinge overlevering simuleert van zowel muziek als verhalen, die daartoe in motieven ontleed worden.

De andere twee projecten worden gefinancierd uit het CATCH programma van NWO. Het project COGITCH wil een brug slaan tussen populaire muziek en volksmuziek door de bestanden van het Meertens Instituut interoperabel te maken met die van het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. De audio gaat doorzoekbaar worden gemaakt met behulp van ‘hooks’, de momenten van liedjes die het beste in het geheugen blijven hangen. Het project FACT wil automatisch metadata aan verhalen toekennen, zoals genres en trefwoorden. Het is ook de bedoeling dat verhalen door de computer herkend kunnen worden.

In totaal worden 10 medewerkers aangesteld: 3 postdocs, 4 oio’s en 3 programmeurs. Het Meertens Instituut werkt samen met de universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Twente en Nijmegen. Promotoren zijn prof. dr Henkjan Honing (UvA), prof. dr Remco Veltkamp (UU), prof. dr Franciska de Jong (UT), prof. dr Antal van den Bosch (RU) en prof. dr Louis Peter Grijp (UU/MI, tevens leider van het e-Lab Oral Culture).