skip to main content

Ik behoor tot de mosh pitters, hard hitters en de pillentikkers

De uitslag van de fotowedstrijd ‘Tot welke ‘wij’ behoor jij?’ is bekend. Vincent Houtman uit Amsterdam won met zijn foto  “Ik behoor tot de mosh pitters, hard hitters en de pillentikkers” de juryprijs. Connie Bakker won met een foto van de plaatselijke dansmariekes in Noordwijkerhout de publieksprijs.

Tot welke ‘wij’ behoor jij? Dat was de vraag die het Meertens Instituut stelde aan het Nederlandse publiek. De ruim 70 inzendingen waren heel divers. Er waren foto’s van speciale gelegenheden, zoals het afscheid van Coen Moulijn in Rotterdam en de Nieuwjaarsduik in Katwijk. Foto’s van plaatsen waar men zich verbonden mee voelt, zoals de oude spoorbrug over de IJssel bij Zwolle die met sloop bedreigd wordt. Maar ook waren er familiefoto’s en foto’s waarin vriendschap een belangrijke rol speelt. Kortom, iedereen heeft een persoonlijk antwoord op de vraag ‘Tot welke ‘wij’ behoor jij’.

Winnaar Juryprijs

De vakkundige jury bestond uit taalwetenschapper Leonie Cornips, antropologe Irene Stengs en fotograaf Bert Verhoeff. Bij de selectie is gelet op de kwaliteit van de foto, het onderwerp en de toelichting. Als winnaar van de fotowedstrijd koos de jury unaniem voor de foto van Vincent Houtman uit Amsterdam : “Ik behoor tot de mosh pitters, hard hitters en de pillentikkers.”

Deze foto is volgens de jury een goede weergave van de huidige, geïndividualiseerde samenleving waarbinnen het feestelijke een steeds belangrijkere rol inneemt voor het creëren van ‘wij’- ervaringen. Het is een spannende foto met een aansprekende tekst. Vincent Houtman studeert aan de Fotoacademie in Amsterdam. Hij krijgt voor zijn foto 200 euro.

Publieksprijs

De jury nomineerde tien foto’s die in aanmerking kwamen voor de publieksprijs. Het publiek kon hierop stemmen van 10 tot 21 oktober. Het publiek heeft gekozen voor de foto ‘JOY’ van Connie Bakker. Op de foto staan de plaatselijke dansmariekes uit Noordwijkerhout. Connie Bakker krijgt voor haar foto toegangskaarten voor de Beeld en Geluid Experience.

Een selectie van de fraaiste foto’s is hieronder terug te vinden. Deze foto’s zijn ook te zien in het Meertens Instituut te Amsterdam. De tentoonstelling loopt tot 2012. Als u de foto’s wilt komen bezichtigen kunt u een bericht sturen naar info@meertens.knaw.nl.

De genomineerde foto’s

 

Atlas tilt de wereld

Zo ook deze wadloper op Rottumeroog. Hij draagt de ganse wij – Jan van der Meulen, Bussum

De laatste vissers varen voorbij

Jaarlijks op de laatste zaterdag van augustus wordt in Vollenhove het bloemencorso gehouden. Een daverend evenement met tienduizenden toeschouwers en top muziekkorpsen uit Nederland en Europa. Alle inwoners, jong en oud zijn het hele jaar door betrokken bij deze fenomenale gebeurtenis. Nu het net achter de rug is beginnen de voorbereidingen voor volgend jaar al weer. Jong en oud vormen één grote familie, die last en timmert, kont, stipt en plakt (bloemen). Veelal komt de relatie met vroeger (de visserij in Vollenhove) in de praalwagens naar voren. Hierbij te horen geeft een gevoel van identiteit, met je voeten vast op de grond. Kortom de relatie met elkaar als inwoners en de blik op het verleden in de uitbeeldingen maken dat ik me hier erg thuisvoel – Wim Willemsen, Vollenhove

Afscheid Coen Moulijn

De foto is genomen tijdens het afscheid van Coen Moulijn op de Coolsingel op 8 januari 2011. Ik heb nog nooit zo iets ingrijpends en indrukwekkends meegemaakt. Het was aan het begin regenachtig en koud. Toen de stoet voorbij kwam werd het droog. De Coolsingel liep helemaal vol en de auto’s konden alleen door een smal paadje stapvoets rijden. Ik heb enkele mensen (supporters) oud en jong gesproken maar ze waren vol lof over Coen Moulijn. Dit heeft diepe indruk op mij gemaakt. De rouwstoet komt langs en op de achtergrond ziet u de media die ook massaal aanwezig waren – Jan Sluimer, Zuidland.

“JOY”

Deze foto is gemaakt van de plaatselijke dansmariekes in Noordwijkerhout. In deze plaats wordt, ondanks boven de rivieren, uitbundig carnaval gevierd. Dit komt omdat er vroeger veel inrichtingen waren,en broeders en nonnen uit het zuiden hierheen kwamen als verplegend personeel. Zij hebben het carnaval meegenomen. De plaats heeft vier carnavalsvereningingen.

‘wij’

Een foto van de doopplechtigheid van mijn kleindochter Mirthe. Wij vinden dit een belangrijk moment in haar leven. Ze ontvangt een zegel van het verbond. Ze hoort bij de gemeente van christus. Dit is een van de vele wij’en waar ze nu al bij hoort – Klaas Leerlooijer, Zaltbommel

Het Keti Koti Festival in Amsterdam

Toelichting: Ik hoor bij deze stad omdat Amsterdam zulke evenementen mogelijk maakt, het Keti Koti Festival in het Oosterpark in Amsterdam. Twee vriendinnen tijdens de feestelijke picknick, een onderdeel van het Keti Koti Festival, de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863, gehouden op 1 juli 2011 in het Oosterpark in Amsterdam – Tatiana de Kwaadsteniet-Gorina, Amsterdam.

“Ik behoor tot de mosh pitters, hard hitters en de pillen tikkers.”

Foto genomen op Koninginnedag 2011 bij de vage gasten pool party op het Eerste Marnixplantsoen. De saamhorigheid was groot, oranje werd gedragen, het feest werd gemaakt. Deze wij staat voor leven in het moment en er samen het beste van maken. Vincent Houtman, Amsterdam

 

Katwijkse nieuwjaarsduik 2011

Ik hoor bij deze NederlAnders. De naam zegt het al: iedereen is anders. Gelukkig maar! – Annelieke Pinckaers, Gouda

 

Uiteindelijk

Ik ben een Groninger, weliswaar een Drent van geboorte, maar toch….Mijn stamboom wijst uit dat vanaf 1743 tot ver in de jaren 1900 alle leden van de familie Botje woonden en werkten in deze provincie, en wel in en nabij het dorp Hoogezand. Thans Hoogezand – Sappemeer genoemd, waar de foto is gemaakt. Heden ten dage wonen er nog maar drie (3) mensen die de naam Botje dragen in de noordelijkste provincie. De rest van onze familie is verspreid over de wereld: Nieuw Zeeland : 4, Australië : 8, Zuid Afrika : 18, Engeland : 6, U.S.A. : 11, in Duitsland : 2, en het restant verspreid over Nederland. – Marten Jan Botje, Alkmaar

 

Mijn ‘Wij’

De wij waar ik bij hoor, zijn mijn vrienden. Zij weten dat ze altijd even ’thuis’ kunnen komen bij mij en ik weet dat ik -wat er ook is- terecht kan bij hen. Deze (analoge) foto is genomen tijdens mijn 17e verjaardagsfeestje – een picknick in het lokale park terwijl het stormde en regende. Ik ben het meisje met het donkere haar die een appel eet en naar de camera kijkt – Lauri Beckmans. Hopelijk willen jullie hier serieus naar kijken hoewel het geen super hightech kwaliteitsfoto is met een telelens, het is een foto die veel voor me betekent. Op deze foto ben ik omringd met lieve mensen die aanvoelen als familie, mijn ‘wij’. Bijzonder, want in de pubertijd verandert iedereen en vormt iedereen zijn eigen ik, wij maakten met alle mooie individuen een ‘wij’- ieder eigenzinnig en ieder zichzelf, dat maakt het de allermooiste groep mensen – Lauri Beckmans, Alkmaar

 

Geplaatst op 28 oktober 2011

Persbericht en bijlage.