skip to main content

Nieuw in de collectie: Verzameling volksverhalen van Jacques Sinninghe

Het Meertens Instituut beheert de grootste collectie volksverhalen in Nederland, en dankzij een eeuwigdurende bruikleen van de Universiteit van Tilburg is die collectie uitgebreid met zo’n 45.000 sagen, legenden en sprookjes. De verhalen zijn bijeengebracht door de liefhebber en verzamelaar van volksverhalen Jacques R.W. Sinninghe (1904 -1988).

In 1955 was Sinninghe oprichter van de ‘Stichting tot Codificatie van de Nederlandse Volksverhalen’. Deze stichting bracht een omvangrijke verzameling bijeen uit allerlei Nederlandse maar vooral ook Vlaamse bronnen. Een deel hiervan kwam in het bezit van de Universiteit van Tilburg, die gezien het nationale en wetenschapshistorische belang van zowel verzamelaar Sinninghe als zijn collectie nu heeft besloten om het materiaal in eeuwigdurende bruikleen over te brengen naar het Meertens Instituut.

De Collectie Sinninghe herbergt 45 laden met in totaal zo’n 45.000 uitgetypte systeemkaarten en 29 verhuisdozen vol verhalen. Hierbij zit ook een kleine collectie met bandopnamen van vertellers die Sinninghe bezocht heeft. Het geluidsmateriaal zal ter preservering gedigitaliseerd worden door het Meertens Instituut.

De nieuw binnengekomen collectie is een mooie aanvulling op de Sinninghe-collectie die al op het Meertens Instituut aanwezig was, en die deels bestaat uit volskverhalen en deels uit typoscripten die Sinninghe vervaardigde toen hij in dienst was bij de voorganger van het Meertens Instituut (van 1941 tot 1947 werkte hij bij de Volkskundecommissie van de KNAW).

Afbeelding: aantekenboekjes van Sinninghe en afschrift van een volksverhaal. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier