skip to main content

Nieuw in de collectie: Iedere dag gezond, lekker en betaalbaar eten

Het is al bijna Sinterklaasavond en u hebt nog geen idee wat u uw gasten gaat voorschotelen? Uw probleem is niet van vandaag of gisteren. Bij het Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad werd hierover meer dan 50 jaar geleden een brochure ontwikkeld en te koop aangeboden voor 15 cent: ‘Lekkernijen voor de Decembermaand’. Behalve recepten voor borstplaat (10 cent per 100 g.), speculaaspoppen (14 cent per 100 g.) en marsepein (30 cent per 100 g.) geeft het vouwblad van 8 pagina’s ook enkele voorbeelden van Sinterklaasmaaltijden: 

• Erwtensoep met blokjes worst, gesmeerde boterhammen
Appel
• Boerenkool met blokjes worst
Sinaasappel
• Dikke groentensoep met gehaktballen en rijst
Koude drie-in-de-pan met appel
• Schotel van puree, gehakt, witte kool
Watergruwel

Deze decemberbrochure maakt onderdeel uit van een kleine collectie drukwerk met betrekking tot voedingsvoorlichting. De kleurige boekjes en brochures werden gebruikt door de voedingsdeskundige B. Mennen voor haar voorlichtingsbijeenkomsten in het land. De boekjes dateren uit de tweede helft van de twintigste eeuw en zijn grotendeels afkomstig van instellingen als het Voorlichtingsbureau voor de voeding, het Productschap vis en visproducten en de Stichting propaganda groenten en fruit. De brochures geven samen een goed beeld van de voeding en de eetgewoonten van de Nederlander in die periode, maar ook van de (goede) bedoelingen van de instanties en de verschuivende inzichten over wat nu eigenlijk gezond eten is.


Geschreven door Diedrik van der Wal.
Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (december 2011) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.