skip to main content

31 januari 2012: Promotie Maike Prehn

Plaats: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231
Tijd: 14.00 uur

In haar studie gaat Maike Prehn in op het feit dat er in een aantal dialecten van het Noordelijk Nedersaksisch (het noorden van Duitsland) drie graden van klinkerlengte zijn (kort-lang-superlang). Dat is tamelijk uitzonderlijk; meestal hebben talen maximaal twee graden. Het belangrijkste aspect van haar studie is dat ze probeert te verklaren waarom een superlange klinker alleen maar voorkomt als er aan twee condities voldaan is: 1) na de superlange klinker moet er een klinker zijn verdwenen; 2) de medeklinker tussen deze twee klinkers moet lax zijn (zonder spanning worden uitgesproken). Prehn analyseert de superlange klinkers als een vorm van Compensatorische Verlenging. Dat betekent dat de klinker weliswaar grotendeels verloren gaat, maar toch nog een soort spoor kan achterlaten, en wel in de vorm van een superlange klinker. Op deze wijze is ze in staat om de specifieke distributie van die superlange klinkers te verklaren.

Maike Prehn werkte van 2005 tot 2009 op het Meertens Instituut binnen het project Tone and intrasegmental structure in West-Germanic dialects. De titel van haar proefschrift is: Vowel quantity and the fortis-lenis distinction in North Low Saxon.