skip to main content

Nieuw in de collectie: Het archief van J.G. Vermeulen

Johannes Gerard Vermeulen (*1922-?) was de chroniqueur van zijn eigen leven. Door middel van brieven, pagina’s uit zakagenda’s, krantenpagina’s, knipsels, foto’s, kopieën, bonnetjes van winkels, diploma’s en pamfletten beschreef hij minutieus wat zijn bezigheden waren. Dit uitgebreide egodocument (ruim 80 ordners) is onlangs opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut. Het is afkomstig uit een schenking van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Uit de documenten rijst niet alleen een beeld op van de kleurrijke persoon Vermeulen zelf maar ook van zijn familieleden. De collectie biedt daarnaast een markante schets van de instanties waarmee hij een voortdurende (pennen)strijd voerde. En passant beschrijft Vermeulen zijn woonplaats Amsterdam door de jaren heen. Hippies, rellen, drugsproblemen en ontwikkelingen in de Amsterdamse binnenstad passeren de revue.
De collectie Vermeulen biedt een nauwgezette en fascinerende blik op het dagelijks leven in Nederland vanaf de jaren ’40 tot het einde van de eeuw.

Foto door Diedrik van der Wal

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut (februari 2012). Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier.