skip to main content

Nieuw in de collectie: ‘Religie nu – spiritualiteit in Nederland’ door Eddy Seesing

In het lijvige boek ‘Religie nu’ geeft de mediakunstenaar Eddy Seesing een kleurig beeld van de verscheidenheid aan geloofsgemeenschappen die in Nederland bestaat. Hij heeft ruim 70 voorgangers van religieuze en spirituele gemeentes fotografisch vastgelegd, maar in een bijzondere vorm. De leiders van de gemeenschappen voeren speciaal voor de kunstenaar een ritueel uit. Feitelijk ensceneren ze dit ritueel, maar de kleding, de attributen en de omgeving zijn steeds authentiek. Seesing schrijft in het voorwoord van het boek dat er geen sprake is van documentairefotografie maar eerder van een “serie tableaux vivants van voorgangers in hun natuurlijke habitat.”

 

Diversiteit

‘Religie in Nederland’ is een kleurig boek: het laat foto’s zien van biddende en mediterende Quakers en Chinees Boeddhisten, zingende Paganisten en Soefi’s, offerende Hare Krishna’s en Haïtiaans Vodouïsten, prekende Neo-Advaita’s en Jehova’s Getuigen. Samen met de voor velen vertrouwdere katholieken, islamieten en protestanten geven die een levendig beeld van de diversiteit van rituelen in de geloofsgemeenschappen van Nederland. Achterin het boek wordt elke foto toegelicht door de betreffende voorganger zelf. Op het Meertens Instituut zal het boek gebruikt worden door onderzoekers van de afdeling Nederlandse Etnologie. Een van de onderzoeksthema's is de religieuze cultuur van de hedendaagse Nederlandse samenleving.

Tentoonstelling

De foto’s waren tot voor kort te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Vanaf 23 februari tot 18 april exposeert Seesing in het Exposorium van de VU te Amsterdam.

Uitgeverij Thoth
ISBN 9789068685442