skip to main content

22 juni 2012: Feestelijke Boekpresentatie Nieuw in Nederland. Feesten en rituelen in verandering

Plaats: Spinhuis, Amsterdam
Tijd:15.00 -17.00 uur

 

Programma

15.00 Welkom en Inleiding: Nieuwe Nederlandsheid in feest en ritueel
(Irene Stengs, Meertens Instituut)

15.20 Het Kwakoe Festival:Onzekerheid rondom een van de succesvolste multiculturele festivals van Nederland
Hanne Reus (antropoloog, journalist)

Het Kwakoe Festival, dat ooit begon als Surinaams voetbaltoernooitje in de Bijlmer, groeide in ruim 30 jaar uit tot een landelijk evenement dat honderdduizenden bezoekers trekt, met steeds meer activiteiten en prominente bezoekers. Sinds mijn onderzoek in 2002 is het echter elk jaar de vraag geweest of het festival plaats zou vinden, zo ook dit jaar. De vraag is in hoeverre het verdwijnen van het multiculturalisme als politieke ideologie bijdraagt aan de onzekere toekomst van dit succesvolle festival.

15.40 De Maluku Ride Out: een nieuw Moluks ritueel?
Fridus Steijlen (onderzoeker, KITLV)

In 2007 werd voor het eerst een motortocht gehouden ter herdenking van de dood van de RMS president Soumokil op12 april 1966. Deze ‘Maluku Ride Out’ is in 5 jaar uitgegroeid tot een waar fenomeen. Dit jaar voerde de Maluku Ride Out langs wijken in Geleen, Venlo, Venray, Gennep en Hatert waar steeds een minuut stilte werd gehouden bij de RMS vlag. De Ride Out eindigde in het Molukse kamp Lunetten te Vught. Het geweld van de motoren, de stoere mannen en de groeiende aandacht voor de Molukse Motorclub Satudarah maken dat de Ride Out tot de verbeelding spreekt. Veel motorrijders dragen RMS kleuren en ‘Maluku’ op hun leren jacks of hoodies: de Ride Out vormt daarmee een exposure van de ‘Molukse politieke identiteit’. In mijn presentatie wil ik ingaan op dit nieuwe fenomeen en dit relateren aan mijn bijdrage over verandering in Molukse vieringen die ik voor Nieuw in Nederland heb geschreven.

16.00 discussie
16.45 ter afsluiting zal het boek worden aangeboden aan Prof. Dr. Bonno Thoden van Velzen
17.00 na afloop is er borrel in de Common Room van het Spinhuis

plaats: het Spinhuis, zaal 218
adres: Oudezijds Achterburgwal 185, Amsterdam

Indien u de boekpresentatie wilt bijwonen wordt u vriendelijk verzocht u te aan te melden bij Irene Stengs (irene.stengs@meertens.knaw.nl)