skip to main content

Nederlandse Bedevaartbank verrijkt met uniek beeldmateriaal

Aan het begin van het bedevaartseizoen is de Nederlandse Bedevaartbank verrijkt met twee fotoseries. De eerste is een selectie uit een zwart-witreportage die onderzoeker Peter Jan Margry begin jaren ’80 van de vorige eeuw maakte; in de 21e eeuw werd de Nederlandse bedevaartcultuur opnieuw vastgelegd.

De eerste fotoserie is een selectie uit een zwart-witreportage die onderzoeker Peter Jan Margry begin jaren ’80 van de vorige eeuw maakte, toen hij als student een foto-opdracht van de provincie had gekregen om de 'uitstervende' bedevaartcultuur in Brabant vast te leggen voordat het 'te laat' zou zijn.

In de 21e eeuw werd de overigens nog altijd levende Nederlandse bedevaartcultuur opnieuw vastgelegd. Dit keer in een kleurenreportage van Dick en Bea Hoeks-De laat. Hun serie ‘Moderne bedevaart- en processiecultuur’ geeft een impressie van deze fenomenen in het Nederland van nu. De foto’s leveren een belangrijke bijdrage aan de kennis van de bedevaartcultuur in Nederland. In de toekomst zullen beide fotoseries nog verder uitgebreid worden met materiaal dat momenteel wordt gedigitaliseerd.