skip to main content

Nieuw in de collectie: digitale tijdschriften

De bibliotheek van het Meertens Instituut bevat een aanzienlijke collectie tijdschriften. Enerzijds gaat het hier om wetenschappelijke periodieken (als Journal of American Folklore en Language), anderzijds verzamelt de bibliotheek tijdschriften die worden uitgegeven door plaatselijke heemkundige verenigingen.

De in totaal meer dan 4000 papieren tijdschrifttitels zijn te vinden in de bibliotheekcatalogus. Elk tijdschrift kan op afspraak worden geraadpleegd (en eventueel gekopieerd) in de leeszaal van het Meertens Instituut.

Sinds kort zijn er ook digitale tijdschriften via de catalogus te vinden. Op dit moment gaat het om ongeveer 500 titels. Een voorbeeld is het tijdschrift Quotidian : Dutch journal for the study of everyday life. Een zoekopdracht in de catalogus laat zien dat niet alleen een papieren editie in de bibliotheek aanwezig is, maar dat het tijdschrift ook online beschikbaar is. Een digitaal tijdschrift is goed herkenbaar doordat er in de catalogus rechts van de titelbeschrijving een rood gekleurde link met de tekst ‘media’ is opgenomen. Hierop klikken levert in dit geval de website op van Quotidian, waar iedereen gratis en naar hartelust kan grasduinen, artikelen lezen en downloaden.

Soms staat er naast het woord media een slotje afgebeeld, bijvoorbeeld in het geval van het tijdschrift Speech communication. Dat betekent dat het tijdschrift alleen toegankelijk is voor medewerkers van het Meertens Instituut of bezoekers van de leeszaal. De toegang is door de uitgever afgeschermd voor algemeen gebruik omdat het in deze gevallen gaat om betaalde abonnementen.


Een bijdrage van Diedrik van der Wal

Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut (september 2012). Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier.