22 november 2012

Collectie veldwerkopnames Pol Heyns online

De VRT-collectie van ruim 500 veldwerkopnames gemaakt door Pol Heyns is online gezet in de Nederlandse Liederenbank. Radioman en mediapersoonlijkheid Pol Heyns nam in de jaren 1935-1939 liederen van bejaarde Vlaamse zangers op, zoals boer Louis van Mensel uit Herentals en speelman Louis Doms uit Achtel. Het zijn de oudste opnames van Nederlandstalige liederen. Ze vormen een schitterende aanvulling op de opnames uit het Nederlandse radioprogramma Onder de Groene Linde van Ate Doornbosch.

Tijdens een studiedag op vrijdag 16 november van Resonant over volksliederen als muzikaal erfgoed verrichtte de bekende Vlaamse volksliedkundige Wim Bosmans de opening onder het toeziend oog van Martine de Bruin en Louis Peter Grijp. Zij presenteerden de Liederenbank aan het Vlaamse publiek.

Links

Voorbeeld boer Louis van Mensen
Voorbeeld speelman Louis Doms
Kaart veldwerkopnames Pol Heyns