16 januari 2013

Project NL

Eind 2013 moet NL verschijnen, een fotoboek met korte verhalen en beschouwingen. Fotograaf Bert Verhoeff gaat daarin op zoek naar Nederlandse eigenaardigheden, naar zoiets vaags als nationale identiteit en naar wat ‘ons’ net even anders maakt dan pakweg een Fransman. Het boek komt tot stand in samenwerking met onder meer het Meertens Instituut. Enkele foto’s zijn gebruikt voor het nieuwe onderzoeksplan van het instituut ‘ Crossing Boundaries’. De foto’s zijn hieronder weergegeven en hangen op het instituut.

Maastricht, februari 2012. Een carnavalsvierder in tijgerpak is per trein aangekomen om de laatste dag van het carnaval te vieren en huurt een fiets om naar het centrum te fietsen. De OV-fiets is op elk groot station te huur en een oplossing voor de sportieve treinreiziger.

Trein Maastricht, februari 2012. Carnaval.

Spaarnwoude, 11 augustus 2012. Dutch Valley. het grootste festival van Nederlandse bodem met 35000 bezoekers.Rotterdam, Ahoy 19 maart 2011. Het Go Apres Ski Feest aan het einde van het skiseizoen. Gekleed in skikleding maar vooral in Tiroler kleding kwamen duizenden skiƫrs en anderen dansen, swingen en drinken. Deze dames dansen arm in arm, in Hollandse kleding met veel tegeltjes en molentjes, onze Hollandse trots en nationaal symbool.

Leiden, november 2011. Echtgenoot, partner of vriend helpt echtgenote of vriendin met lekke band op weg door haar achterop de bagagedrager van zijn fiets te nemen en haar fiets bij de hand te nemen. Of is hij slechts een vreemdeling, een voorbijganger die galant aanbiedt de vrouw in nood te helpen ? Een typisch Nederlandse scene, een Hollands tafereel.

Zaandam, juni 2011. Emanciperen en inburgeren begint bij veel allochtoonse vrouwen met fietsles. Slalommend tussen pionnen op een parkeerplaats. De subsidie van de overheid voor dit soort projecten, vaak gezien als linkse hobby vooral gericht op allochtonen, komt door de bezuinigingen in gevaar.

I love afstand houden. Tussen Muiden en Amsterdam, snelweg A1, oktober 2005.

Almere, juli 2006. Jonge moeder in bikini achter kinderwagen met baby, op de weg bij flats in aanbouw.

Het Gooi, Blaricum, juli 2009. Moslima fietst met twee kinderen in bakfiets.

De smikkelkar, rijdende snackbar in eenzaamheid, Flevoland bij de brug naar Nijkerk.

De fotograaf

Bert Verhoeff (1949) is een gerenommeerd en gelauwerd fotograaf, woonachtig in Bussum. Hij werkte jarenlang voor kranten en weekbladen en vooral voor de Volkskrant. De laatste jaren heeft hij de fotojournalistiek op een laag pitje gezet en werkt hij aan projecten met een lange adem zoals boeken en tentoonstellingen.
 
Verhoeff won in 1984 de Zilveren Camera en werd in 1988 gekozen tot Fotojournalist van het Jaar. In 1994 maakte hij de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum. Daarnaast had hij solotentoonstellingen, onder meer in het Rijksmuseum, de Nieuwe Kerk, de Tweede Kamer, het Edams Museum, het Persmuseum, op Fotofestival Naarden, bij ABN/AMRO, het Singer Museum, ‘t Spant in Bussum en in de Sint Janskerk in Haarlem.

www.bertverhoeff.nl