skip to main content

De Vrede van Utrecht op cd van Camerata Trajectina

Dit jaar viert de Vrede van Utrecht zijn 300e verjaardag. Camerata Trajectina draagt bij aan de feestvreugde met de cd “De Vrede van Utrecht. Muziek uit de Spaanse Successieoorlog”. Op 24 april, tijdens het internationale congres The Performance of Peace, wordt het eerste exemplaar gepresenteerd aan historicus prof. dr Willem Frijhoff, in het Utrechtse stadhuis waar in 1713 de vrede werd getekend.

Artistiek leider prof. dr Louis Peter Grijp heeft verrassend veel muziek gevonden in verband met de Vrede en de voorafgaande oorlog. Hij deed zijn onderzoek in de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut, met hulp van studenten Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht.

Onooglijke “boerenliedjes” bleken uitgelaten dansen waarmee de vrede gevierd werd, of opgewekte marsen voor succesvolle veldheren. Klapstuk van de cd is een lied waarin Utrechtse hoeren vertellen dat ze het werk tijdens de vredesonderhandelingen niet aankunnen; ze roepen assistentie in van hun collega’s uit andere steden.

Camerata Trajectina maakte de opname met een keur van zangers en instrumentalisten. Er zijn trompetten en pauken, hobo’s en fagot, blokfluit, viool, bas en luit te horen.

De cd komt uit op het label Globe onder nummer GLO 5256.

Meer informatie op de website van Camerata Trajectina.