3 oktober 2013

Open dag 4 oktober 2013

Op 4 oktober 2013 opent het Meertens Instituut de deuren. Het programma voor deze middag met interessante lezingen, speciale tentoonstellingen en rondleidingen door het gebouw is bekend.
De deuren gaan om 13.00 uur open en iedereen is welkom. U kunt zich aanmelden via communicatie@meertens.knaw.nl.

Programma

• 13:00-13:30 uur – Opening van de vernieuwde Verhalenbank door Theo Meder
De Verhalenbank is een website waarop meer dan 40.000 sprookjes, sagen, legenden, moppen, raadsels en broodjeaapverhalen zijn verzameld. Na bijna 10 jaar wordt op 4 oktober de vernieuwde en verbeterde Verhalenbank gelanceerd.

• 13:45-14:15 uur Schatkamers van taal – lezing door Marc van Oostendorp
Het Meertens Instituut verzamelt al tientallen jaren gegevens over hoe Nederlanders in het dagelijks leven praten en praatten: dialectwoordenboeken bijvoorbeeld, en geluidsopnamen. Daarvan is inmiddels heel veel gedigitaliseerd. In dit praatje dalen we af in de schatkamers van de Nederlandse taal.

• 14:45-15:15 uur Hedendaags Orangisme – lezing door Peter Jan Margry
Tot op de dag van vandaag blijft de monarchie buitengewoon geliefd. Kijk alleen al naar Koninginnedag, nu Koningsdag. Hoe is die grote populariteit te verklaren in deze burgerlijke natie, waar egalitarisme een impliciet credo en middelmaat een morele verworvenheid lijken te zijn?

• 15:45-16:15 uur Van Wilhelmus tot Koningslied – lezing door Louis Grijp
Nationale hymnen (volksliederen) groeien en bloeien tijdens momenten van nationale opwinding, zoals oorlog, voetbal en inhuldigingen van een nieuwe vorst. Had het Koningslied het nieuwe Wilhelmus kunnen worden?

Verder onder meer
Rondleidingen door het gebouw van het Meertens Instituut, met aandacht voor het bureau van P.J. Meertens, de archiefcollectie en audiodigitalisering
• diverse tentoonstellingen voorzien van een vorstelijk tintje
demonstraties van databanken.