skip to main content

Nieuw in de collectie: ‘Effies mooi anzitte’

‘Goeieneivend mense, jolle luistere nei “Effies mooi anzitte”‘. Zo opende Marijke Smit acht jaar lang haar radioprogramma op Radio Wieringermeer. Van 2000 tot 2008 kon men iedere maand luisteren naar Westfriese verhalen en muziek. Het programma duurde een uur waarin het gesprek met de maandelijkse gast (uitsluitend in het Westfries) werd afgewisseld met Westfriese liedjes. De gesprekken gaan bijvoorbeeld over het boerenbestaan, de oorlog en het vieren van ‘Sunterklaasje’. De collectie past goed bij de overige audiocollecties en sluit ook inhoudelijk mooi aan bij de Soundbites-collectie. Binnen het Soundbites-project zijn enkele honderden uren geluidsmateriaal toegankelijk gemaakt voor het publiek. Op deze ‘sprekende kaart’ zijn authentieke gesprekken tussen dialectsprekers uit alle delen van Nederland te beluisteren.

De meer dan 100 afleveringen zijn bij het maken van het programma op cd gezet. Onlangs heeft Marijke Smit de collectie met bijbehorende documentatie aan het Meertens Instituut geschonken. Het ligt in de planning om de cd’s op de audioserver te plaatsen en de documentatie te digitaliseren en het geheel op die manier beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld voor Etske Ooijevaar, die als AiO verbonden is aan het Meertens Instituut en onderzoek doet naar de uitspraak van de –r– en de –l– in het Westfries.

_________________________________________

Voor vragen kunt u contact opnemen met Douwe Zeldenrust, coördinator onderzoekscollecties.

Tekst door Douwe Zeldenrust

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (maart 2013) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.