skip to main content

Nieuw in de collectie: Leuke, misselijke en schuine moppen

De bibliotheek van het Meertens Instituut is doorgaans een vrij serieuze afdeling, maar in de afgelopen weken was er regelmatig een bulderend gelach vanuit de werkkamers te horen. Wat was er aan de hand? Lees maar:

Jan: “Hoe gaat het in je nieuwe werk, Henk?”
Henk: “O. prima. Er werken al 150 man onder me.”
Jan: “Zo.”
Henk: “Ja, ik werk op de eerste verdieping.”

(uit: 500 moppen voor de jeugd door Jan Willem van Besouw, 1979)

En zo door. De ene mop na de andere kon worden gedebiteerd dankzij een schenking van ruim 60 moppenboeken aan de bibliotheek. De werken zijn afkomstig uit de onderzoeksbibliotheek van moppenprofessor Giselinde Kuipers. Zij gebruikte ze voor haar proefschrift Goede humor, slechte zaak, waarmee ze in 2001 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment is ze Hoogleraar cultuursociologie aan diezelfde universiteit. In haar proefschrift onderzocht ze de sociologie van de mop: wat is de relatie tussen het waarderen van moppen en factoren als klasse, leeftijd en geslacht? Ze beschreef onder meer dat het gevoel voor humor van mensen uit verschillende sociale klassen zeer uiteen kan lopen; het verschil tussen zeg maar Freek de Jonge en André van Duin.
Moppenboekjes behoren in veel gevallen tot het genre van de goedkopere boekjes op inferieur papier, die na enige tijd bij het oud papier belanden. Vaak komen deze werkjes niet in bibliotheekcollecties terecht. Daardoor betreft het hier een vrij unieke collectie, die tevens goed aansluit bij onderzoek op het Meertens Instituut naar volksverhalen, waaronder moppen.

Alle grappen en grollen zijn na afspraak te raadplegen in de leeszaal van de bibliotheek. Kunt u niet wachten, surf dan naar de Nederlandse Volksverhalenbank, waar meer dan 10.000 moppen online te lezen zijn.

_________________________________________________________

Foto en tekst door Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (mei 2013) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.