skip to main content

Nieuw in de collectie: Nederlands Dagboekarchief

Dagboekschrijvers staan er vast nooit bij stil dat hun pennenvruchten wel eens onderwerp zouden kunnen worden van wetenschappelijke studie. Maar zo gek is dat niet. Onderzoekers van het Meertens Instituut houden zich – in grote lijnen – bezig met verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Egodocumenten kunnen daarbij nieuwe en waardevolle gegevens opleveren op het gebied van bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding, rituelen of taalgebruik.
 

Vergeten geschiedenissen

Het Nederlands Dagboekarchief is een instelling die zich richt op het verzamelen, het archiveren en het toegankelijk maken van dagboeken en andere egodocumenten. “Ons doel is een bijdrage te leveren aan het bestuderen en bewaren van ‘vergeten geschiedenissen’”, aldus de oprichters van het Nederlands Dagboek Archief, “Door de samenwerking met het Meertens Instituut krijgen persoonlijke levensverhalen en kleine geschiedenissen de plek en zorg die ze verdienen.”

Het is dan ook niet meer dan gepast dat  de collectie van de stichting een onderdak heeft gevonden bij het Meertens Instituut. Vanaf maandag 11 februari is de snel groeiende verzameling van ongepubliceerde dagboeken, autobiografieën en memoires te raadplegen in de studiezaal.
 
Meer informatie is te vinden op de website van het Nederlands Dagboekarchief.

________________________________________________________________________

Foto en tekst door Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (februari 2013) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.