skip to main content

Nieuw in de collectie: Taal van Haaksbergen

‘Dinant Diekhoek werd as daarde van acht keender op 8 november 1910 geboarn in Hoksebergen’. Zo opent Taal van Haaksbergen, een boek dat het Haakbergens beschrijft en dat een bijzondere geschiedenis heeft.
De auteur Dinant Dijkhuis heeft er jaren aan gewerkt, maar bij zijn overlijden in 1976 was het nog niet af. Nadat het manuscript vele omzwervingen had gemaakt, kwam het uiteindelijk bij de Twente Akademie terecht en werd het in 1994 uitgegeven. In de verantwoording staat over de auteur en zijn werk het volgende: ‘Hij zag waarschijnlijk zelf goed in, dat zijn werk op het eerste oog wel op een woordenboek leek, maar dat op de eerste plaats niet was. Eerder lijkt het een poging om het idioom van het gesproken Haaksbergs vast te leggen. Dat bleek ook uit een ander deel van Dinants nalatenschap: een twintigtal audiocassettes, waarop gesprekken met oude familieleden en andere bekenden uit Haaksbergen door hem zijn opgenomen.’

Onlangs hebben de erven van Dinant Dijkhuis contact gezocht met het Meertens Instituut. Uit de verhalen die zij nog kenden, bleek dat Dinant Dijkhuis met zijn bandrecorder de boer op ging. Aan de keukentafel probeerde hij de mensen over het verleden te laten praten. Hij rangschikte hetgeen hij had verzameld en uiteindelijk resulteerde dat in Taal van Haaksbergen. De betreffende cassettes waren door de familie al die tijd bewaard. Voor hen belangrijk als deel van de eigen geschiedenis, maar ook voor het Meertens Instituut waardevol als onderzoeksmateriaal. De collectie past namelijk goed bij de overige audiocollecties en sluit mooi aan bij de Nederlandse Dialectenbank. De familie wilde de inhoud graag delen, maar de cassettes wel in eigen bezit houden. Als oplossing is gekozen om de collectie te digitaliseren en zo op te nemen in de audiocollecties van het Meertens Instituut. Inmiddels zijn de cassettes weer terug bij de familie en zijn de gedigitaliseerde opnames en het werk Taal van Haaksbergen beschikbaar bij het Meertens Instituut.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Douwe Zeldenrust, coördinator onderzoekscollecties.

___________________________

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (september 2014) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.