skip to main content

Organisatie

Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Het instituut vormt samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het KNAW Humanities Cluster.

Directie

Instituutsdirecteur: Prof. dr. Inger Leemans

Directeur bedrijfsvoering: Sabine Rummens

Voorzitter Onderzoeksraad: Prof. dr. Theo Meder

Hoofd Digitale Infrastructuur: Menno Rasch

Bedrijfsvoering

De niet-wetenschappelijke diensten op het instituut, zoals personeelszaken, financiën, receptie en secretariaat zijn ondergebracht bij het bedrijfsbureau van het KNAW Humanities Cluster.

Directeur bedrijfsvoering: Sabine Rummens

Communicatie

De medewerkers van de afdeling communicatie zijn verantwoordelijk voor de organisatie van interne en externe communicatieactiviteiten en uitingen.

Communicatie & PR: Drs. Simone Wolff

Collecties

Al meer dan 90 jaar verwerft het Meertens Instituut archieven en worden er (digitale) collecties aangelegd door onderzoekers. Dit unieke materiaal op het terrein van de Nederlandse etnologie en variatielinguïstiek behoort tot het nationale erfgoed van Nederland.

Coördinator bibliotheek: Lidy Jansen
Manager Collecties en Senior Research Data Manager: Drs. Douwe Zeldenrust

Digitale Infrastructuur

De afdeling Digitale Infrastructuur beweegt zich op het grensvlak van ICT, onderzoek en cultureel erfgoed. Daarnaast beheert zij verschillende websites namens het Meertens Instituut waarmee algemene informatie en resultaten van onderzoek voor algemeen publiek en andere onderzoekers ontsloten wordt.

Hoofd: Menno Rasch

Wetenschapscommissie

De wetenschapscommissie is een door de KNAW benoemde commissie die zowel de directie van het instituut adviseert als de directie van de KNAW. Momenteel bestaat de wetenschapscommissie uit de volgende leden:

Prof. dr. Birgit Meyer (voorzitter), Universiteit Utrecht
Prof. dr. Valdimar Hafstein, University of Iceland
Prof. dr. Henkjan Honing, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. Andreas Witt, Leibniz-Institut für Deutsche Sprache
Prof. dr. Piek Vossen, Vrije Universiteit
Prof. dr. Anne Breitbarth, Universiteit Gent
Prof. dr. Tine Damsholt, University of Copenhagen