skip to main content

Oproep: proefpersonen gezocht uit Amsterdam en Waterland

Op het Meertens Instituut wordt veel onderzoek gedaan naar dialecten. Deze worden bijvoorbeeld bestudeerd door geluidsopnames te maken van gesprekken en deze te analyseren. Tegenwoordig worden er ook opnames gemaakt met behulp van ultrasound-apparatuur.

Ultrasound is een soort echografie. Met deze techniek worden via een sonde (een soort microfoon) hoge frequentie geluidsgevolgen uitgezonden. Deze geluidsgolven, die onhoorbaar zijn voor het menselijk oor, worden omgezet in (bewegend) beeld. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt om baby’s te laten zien voordat ze geboren zijn. Sinds kort wordt deze techniek dus ook gebruikt voor onderzoek naar taal. Met behulp van ultrasound kunnen de bewegingen die de tong maakt tijdens het praten namelijk zichtbaar gemaakt worden.

Op dit moment lopen er twee onderzoeken waarin ultrasound gebruikt wordt. Voor deze onderzoeken worden nog sprekers gezocht die in Amsterdam of in Waterland wonen en geboren zijn. Kent u iemand die binnen de doelgroep valt? Zou u hem/haar dan met ons in contact willen brengen?